MONTEVERGINE DI MERCOGLIANO - Danilo Di Luca heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaanse wielrenner van Liquigas won na de slotklim van 17 kilometer in Montevergine di Mercogliano de sprint van een kopgroep.

De Italiaan Enrico Gasparotto raakte zijn leiderstrui kwijt aan Di Luca, zijn ploeggenoot. Di Luca versloeg woensdag in de sprint twee landgenoten: Riccardo Ricco en Damiano Cunego.

Het was voor Di Luca al de tweede zege op de top van de Montevergine di Mercogliano. In 2001 won hij tijdens de Giro op deze berg. Drie jaar later was op dezelfde plaats Cunego de winnaar.

Gasparotto

Di Luca en Gasparotto zijn tot nu toe de enige renners die de roze trui hebben mogen dragen. Gasparotto veroverde het tricot als eerste, waarna Di Luca hem zondag al gelijk afloste. Gasparotto heroverde de trui maandag, maar moest hem woensdag opnieuw afstaan.

Di Luca (31) is een van de favorieten voor de eindzege in de Giro van dit jaar. Vorige maand sloeg hij al toe tijdens Luik-Bastenaken-Luik, de Ardennenklassieker die hij won.

Valpartijen

De vierde Giro-rit werd ontsierd door enkele valpartijen. Het wegdek was door regen glad geworden.

Bij een massale valpartij was zowel rozetruidrager Gasparotto als de Italiaanse wereldkampioen Paolo Bettini betrokken. Beiden konden de koers vervolgen, net als Cunego, die ook tegen het asfalt ging.

Sleutelbeen

Voor de 26-jarige Zuid-Afrikaan Ian McLeod liep het slechter af. Hij brak een sleutelbeen en moest de koers verlaten.

Na de eerdere opgave van zijn ploeggenoot Carlos Da Cruz moet Française des Jeux al na vier etappes met nog maar zeven renners verder.