ALKMAAR - De supporters van AZ boycotten de komende uitwedstrijd tegen Ajax in de play-offs voor de voorronde van de Champions League. De supportersvereniging en de club vinden de voorwaarden van de lokale autoriteiten in Amsterdam onacceptabel.

De supportersvereniging was van plan met 1600 personen naar Amsterdam te reizen, maar de Amsterdamse autoriteiten willen bij het uitvak niet meer dan tien bussen toestaan. AZ-fans mogen alleen via de zogeheten combi-regeling naar de Arena.

Ze kunnen daarbij kiezen tussen een volgens hen 'dure en publieksonvriendelijke' treincombi (twee treinen voor 800 personen) en de buscombi van maximaal tien bussen.

Onvoldoende

AZ en de supporters van de club hebben na de uitwedstrijd tegen Ajax in december al geklaagd over de ontvangst van de Alkmaarse aanhang in Amsterdam. De toegestane capaciteit is daarna wel verhoogd, maar in Alkmaarse ogen onvoldoende.

Voorheen mochten tien gewone bussen fans vervoeren, inmiddels mogen dat dubbeldeksbussen zijn. Daarmee is het aantal te vervoeren AZ-fans gestegen van 450 naar 650.

Trein

AZ en zijn supporters vinden deze stijging onvoldoende en stellen zich in een gezamenlijke verklaring op het standpunt dat het bezoek alleen acceptabel is als 1600 mensen per bus naar Amsterdam mogen. De trein is volgens AZ geen optie, alleen al omdat deze reis circa 60 procent duurder is.

Als teken van protest zal er volgende week zondag één bus vanuit Alkmaar naar Amsterdam rijden, met daarin welgeteld drie leden van de supportersvereniging. Via spandoeken zullen zij hun ongenoegen kenbaar maken.