ZEIST - Boudewijn Zenden en Mario Melchiot maken deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de oefenstage in juni in Azië.

Zenden, die komende week met zijn club Liverpool de finale van de Champions League speelt, behoorde in september 2004 voor het laatst tot de selectie van Oranje, Melchiot (Stade Rennes) in juni 2005. De 30-jarige verdediger van Stade Rennes kwam dertien keer uit voor Oranje.

Ook Romeo Castelen is terug op de voorlopige lijst. De Feyenoorder zat er in november 2005 voor de laatste keer bij. Andwelé Slory van Excelsior behoort voor het eerst tot de voorlopige groep.

Oranje speelt op zaterdag 2 juni eerst tegen Zuid-Korea in Seoel. Vier dagen later neemt de ploeg van Van Basten het in Bangkok op tegen Thailand Bondscoach Marco van Basten maakt op 25 mei zijn definitieve selectie bekend.

Ranglijst

Het Nederlands elftal is zesde gebleven op de ranglijst van de wereldbond FIFA. Oranje heeft 1309 punten. Wereldkampioen Italië behield de positie als lijstaanvoerder met 1606 punten. Brazilië en Argentinië wisselden van plek. De Brazilianen staan nu tweede met 1538 punten, de Argentijnen derde met 1520.

De voorlopige selectie:

Doel: Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (Feyenoord).

Verdediging: Khalid Boulahrouz (Chelsea), Wilfred Bouma (Aston Villa), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), Tim de Cler (AZ), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (Hamburger SV) en Mario Melchiot (Stade Rennes).

Middenveld: Nigel de Jong (Hamburger SV), Denny Landzaat (Wigan Athletic), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Romeo Castelen (Feyenoord), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Danny Koevermans (AZ), Dirk Kuyt (Liverpool), Arjen Robben (Chelsea), Andwélé Slory (Excelsior), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) en Boudewijn Zenden (Liverpool).