AMERSFOORT - Het 50-jarig jubileum van de Dutch Open Tennis staat centraal bij de komende editie van 14 tot en met 22 juli. Oud-winnaars als Tom Okker, Guillermo Vilas, Balazs Taroczy en Magnus Gustafsson worden naar Amersfoort gehaald om weer een partij op het gravel te spelen.

Toernooidirecteur Hans Felius maakte dinsdag verder bekend dat hij voor de 50e editie de Russen Nikolai Davidenko, nummer drie van de wereld, Michail Joezjni, winnaar van het ABN-Amro-toernooi, de Spanjaard Carlos Moya en de Chileen Nicolas Massu heeft vastgelegd.

Felius heeft de eerste twee wildcards vergeven aan Robin Haase en Thiemo de Bakker, die vorig jaar in Amersfoort debuteerde op de ATP-tour en de eerste ronde doorstond.

Wildcard

Haase zou ook rechtstreeks kunnen worden toegelaten als hij nog wat op de wereldranglijst stijgt. Dat geldt ook voor Raemon Sluiter. "Als hij het niet op zijn ranking redt, kan er zeker over een wildcard worden gepraat", zei Felius. "De wildcards gaan in ieder geval naar Nederlanders."

De toernooidirecteur had ook Martin Verkerk graag aan zijn deelnemersveld willen toevoegen. De winnaar van de Dutch Open in 2004 en oud-ambassadeur geeft er in die periode echter de voorkeur aan om voor een aantrekkelijk contract te spelen in de Amerikaanse competitie.

Amerika

Felius: "Zeker in deze jubileumeditie hadden we Martin er als oud-winnaar graag bij willen hebben. Het toernooi is in die vijftig jaar tenslotte maar door twee Nederlanders gewonnen. Als hij om een wildcard had gevraagd, had dat zeker tot de mogelijkheden behoord. Maar ik begrijp ook wel dat hij voor Amerika kiest, want voor zijn rentree is het toch belangrijk dat hij zoveel mogelijk wedstrijden kan spelen. Ook wij hopen dat zijn rentree slaagt."

In het kader van het jubileum keert de Dutch Open ook voor even terug naar het Melkhuisje in Hilversum, waar het toernooi begon. De oud-winnaars zullen daar op de vrijdag voor het toernooi tegen elkaar spelen.

De komende weken maakt Felius nog meer namen bekend van oud-spelers die naar Amersfoort komen. Hij hoopt op 7 juni het volledige deelnemersveld van de Dutch Open te kunnen presteren.