AMSTERDAM - Het contract van Mark Wotte bij zijn vorige club Ismaily is onderwerp van een onderzoek door de wereldvoetbalbond FIFA. De huidige trainer van RKC Waalwijk zou bij de Egyptische club meedelen in transferopbrengsten als hij zelf spelers bij een andere club onderbracht.

Dat meldt het AD woensdag. Deze regeling druist in tegen de regels van de FIFA.

Wotte was niet op de hoogte van dit verbod van de FIFA, laat hij het AD weten. Hij erkent dat in zijn contract een passage stond over de verkoop van spelers van Ismaily.

"Ik heb ingestemd met deze clausule op advies van mijn adviseurs en op voorspraak van de voorzitter van Ismaily. Maar ik heb er zelf niet om gevraagd en ook niets verkeerd gedaan. De voorzitter wilde spelers verkopen en gebruik maken van mijn netwerk om de jongens zo tegen hogere bedragen van de hand te kunnen doen."

Compensatie

De 46-jarige oefenmeester zou 25 procent van de opbrengst van transfers krijgen als compensatie voor de winstbonussen die hij zou mislopen als zijn ploeg werd verzwakt door transfers.

"Maar er is nooit een speler verkocht en daar ben ik nu blij om. Ik heb Sheffield United in contact gebracht met Ahmed Fathi, maar ik was bij de daadwerkelijke transfer al weg. Ik heb niks te verbergen, ze mogen alles van me weten."

Boer op

De FIFA vindt echter dat deze clausule niet thuishoort in een trainerscontract. "We hebben het contract al bestudeerd en vinden dat een trainer zich alleen moet bezighouden met trainerstaken. Het is niet aan hem de boer op te gaan met zijn eigen voetballers", stelt een woordvoerder in het AD.

"Waarschijnlijk maken we in de loop van de volgende week bekend of en welke stappen we in deze zaak nemen." Ook de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal wil uitleg van Wotte.