BARCELONA/NOORDWIJK - Frank de Boer wil graag terugkeren naar Nederland. De recordinternational van Oranje speelt sinds januari bij FC Barcelona. Zijn contract loopt dit seizoen af. "Ik hou er best rekening mee dat het afgelopen is. Ik sta open voor een rentree in de Nederlandse competitie", zegt de verdediger, die woensdag tegen Argentinië zijn 99e interland speelt.

Vorig jaar had De Boer een gesprek met Ronald Koeman over een mogelijke rentree bij Ajax. "Dat gold als Chivu zou vertrekken. Het liefst wilde ik nog bij Barcelona blijven en Van Gaal keerde toen ook nog terug als trainer." Chivu bleef bij Ajax en De Boer verlengde, na lang soebatten, zijn contract bij Barcelona met een jaar.

De toekomst van de speler, die in mei 33 jaar wordt, is onzeker. "Ik wil na dit seizoen zeker nog één seizoen door en daarna bekijk ik het van jaar tot jaar."

Bewijzen

Hij heeft nog geen idee of Barcelona met hem verder wil. "Een eenzijdige optie in mijn contract heb ik niet. Het hangt van de komende twee maanden af wat er gaat gebeuren. Als het ineens fantastisch gaat, zal de stemming wel omslaan. Maar anders... In de Spaanse kranten staat dat de Nederlanders weg moeten, op Patrick Kluivert na. Aan ons om het tegendeel te bewijzen."

Rampseizoen

Barcelona, zegt De Boer, hoopt zich in dit rampseizoen nog te plaatsen voor Europees voetbal. Antic, de nieuwe coach, "komt goed over", zegt De Boer. "Hij heeft visie en kijk op het spelletje, vind ik."

De gevallen topclub doet nog wel volop mee in de Champions League. Daarin verloor de ploeg nog geen punt. Dit seizoen is het zeer hectisch bij de club, een eeuwig levende vulkaan, met als apotheose het ontslag van Louis van Gaal. Afgelopen vrijdag besloot president Gaspart zelf op te stappen.

Gaspart

"Ik vind het echt jammer dat Gaspart weg is. Hij is een clubman in hart en nieren, hij slaapt geloof ik nog in een Barcelona-pyjama. De voorbije maanden waren hier zó hectisch, dat heb ik nog niet meegemaakt. Het gaat je niet in je koude kleren zitten. Het ontslag van Van Gaal was onvermijdelijk, al vindt hij zichzelf nog steeds de beste voor de club. Dat is voer voor de pers, maar iedereen weet hoe hij is. Nee, ik heb hem niet meer gesproken sinds hij weg is."