CAGLIARI - Alessandro Petacchi heeft maandag in de derde etappe van de Ronde van Italië direct revanche genomen voor de sprintnederlaag van zondag tegen Robbie McEwen. De Italiaanse sprinter van Milram behaalde zijn twintigste ritwinst in de Giro.

McEwen, de winnaar van zondag, kwam er nu niet aan te pas. Hij zat lang ingesloten in het peloton. Petacchi won onbedreigd. De 33-jarige Italiaan werd door sommigen al afgeschreven als massasprinter in grote ronden. Maandag toonde hij zich na 181 kilometer allesbehalve versleten. De Duitser Förster, de Argentijn Richeze en de Australiër McEwen kwamen er niet aan te pas.

Rampzalig

Petacchi stond er maandag na de derde etappe van de Giro heel anders voor dan op hetzelfde moment in 2006. Toen was de derde rit rampzalig. Petacchi brak bij een val de linkerknieschijf en moest langdurig revalideren.

Het was een grote tegenslag voor de man die meer dan 100 koersen won. In de drie grote ronden won hij in totaal 41 etappes: 4 in de Ronde van Frankrijk en 17 in de Ronde van Spanje.

Afzien

"Deze overwinning doet me goed", zei Petacchi na zijn bevrijdende zege. "Ik had voor aanvang van de Giro al gezegd dat een etappewinst me net zoveel zou doen als mijn eerste profzege. Ik heb enorm afgezien tijdens mijn blessures.

Toen ik startte met mijn revalidatieperiode kon zelfs een vrouw van negentig jaar beter fietsen dan ik. Ik heb enorm getwijfeld of ik ooit een succesvolle comeback zou kunnen maken. Dit jaar heb ik al een aantal sprints gewonnen, maar die halen het niet bij deze overwinning in de Giro."

Gasparotto

De Italiaan Enrico Gasparotto nam de leiderstrui weer over van zijn ploegmaat Danilo Di Luca (Liquigas). Gasparotto had de trui ook al gedragen na de eerste etappe, de ploegentijdrit.

Hij veroverde het tricot niet op basis van tijd, maar op basis van de klasseringen in de etappes. Gasparotto en Di Luca staan met nog een paar ploeggenoten in tijd gelijk.

Brown

Rabobank moet het in de Giro verder doen zonder Graeme Brown. De Australische spurter gaf ziek op. "Natuurlijk zal hij ontgoocheld zijn", aldus ploegleider Adri van Houwelingen op de website van Rabobank. "Dit is een domper. In etappes als vandaag maak je toch altijd kans met Graeme."

Volgens Van Houwelingen hoeft Rabobank de strategie na de opgave van Brown niet te wijzigen. "Max van Heeswijk heeft soms ook zijn uitschieters en is dan in staat een etappe te winnen.

Maar hij is geen rijder die je iets kan garanderen en dat kon Brown wel. Natuurlijk heeft het meegaan in ontsnappingen nu ook een hoge prioriteit gekregen."