ZEIST - De KNVB vindt het nog te vroeg om zwaarwegende conclusies te trekken uit de vele lege tribunevakken bij de play-offwedstrijden in het afgelopen weekeinde.

"Ik vind het nog niet verontrustend. Pas als de stadions bij de komende duels tussen AZ en Ajax opnieuw half leeg zijn, weten we dat we met een serieus probleem hebben te maken. Dat zullen we dan structureel moeten aanpakken", liet manager competitiezaken Bert van Oostveen maandag weten.

Prijzen

De KNVB-functionaris kon slechts gissen naar de oorzaken van de tegenvallende publieke belangstelling. "Jammer is het wel. Misschien is het een gevolg van de ticketprijzen. Seizoenkaarthouders moeten apart voor de play-offs betalen. Daartoe is lang niet iedereen bereid na een prijzig seizoen. Dat merken wij ook bij het toernooi om de KNVB-beker, dat eveneens buiten de abonnementen valt. Het zou een optie kunnen zijn om ook de play-offwedstrijden in de vaste jaarkaarten op te nemen, maar dat is uiteraard een zaak van de clubs."

Feyenoord

Dat de halvering van de toegangsprijzen bij Feyenoord zondag in de wedstrijd tegen FC Groningen niet leidde tot een goedgevulde Kuip (slechts 18.000 toeschouwers) vond Van Oostveen niet maatgevend. "Feyenoord heeft een teleurstellend seizoen doorgemaakt. Tijdens de competitie heb ik wel vaker lege plekken in De Kuip gezien. Ik denk niet dat we op de matige opkomst zondag bij Feyenoord een oordeel over de play-offs kunnen baseren."

Spannend

Volgens Van Oostveen valt het met de oppositie tegen de play-offs vanuit supporterskringen wel mee. "Natuurlijk, er zijn tegenstander van het systeem, maar ik heb niet het idee dat in Nederland dat breed wordt gedragen. Mede dankzij de play-offs hebben we een spannende competitie achter de rug. Het gaat me veel te ver om na de eerste play-offronde de opzet volledig ter discussie te stellen. Laten we eerst bijvoorbeeld de duels tussen AZ en Ajax nog maar eens afwachten."

SOVS

De SOVS, koepelorganisatie van supportersverenigingen, riep de KNVB maandag op om de play-offs af te schaffen. De supporters noemen de competitie een "gekunsteld toetje" en zien in de lege stadions het bewijs dat het publiek niet op de extra wedstrijden zit te wachten.