NIJMEGEN - De play-offs in het betaalde voetbal verkeren in een negatieve spiraal en moeten direct worden afgeschaft. Dat is de stellige overtuiging van de SOVS, de Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters waarbij veel officiële supportersverenigingen van de profclubs in Nederland zijn aangesloten.

"Stoppen met al die overbodige wedstrijden, liever vandaag dan morgen", benadrukte Jurien Korzelius maandag. Zij is interim-voorzitter van de SOVS.

Weerstand

"Over dit onderwerp bestaat bij alle aangesloten supportersverenigingen geen enkele verdeeldheid. De weerstand tegen de play-offs neemt onder het Nederlandse voetbalpubliek alleen maar toe. Wij blijven alle recente boycot-acties onder de supporters ook van harte steunen."

Voor de SOVS kwamen de teleurstellende bezoekersaantallen bij de play-offwedstrijden in het afgelopen weekeinde allerminst als een verrassing. "Veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat er na een lang seizoen vol hoogte- en dieptepunten nog zo'n gekunsteld toetje achteraan komt", stelde Korzelius.

"Het voegt vrijwel niets toe aan de competitie. De play-offs vormen één grote anticlimax, zeker na de spannende titelrace tussen PSV, Ajax en AZ. Er staat gewoon te weinig op het spel. Met de kwalificatie voor de voorronde van de Champions League bijvoorbeeld heb je feitelijk nog niets in handen."

Publieke belangstelling

De play-offs in de eredivisie leiden dit seizoen allerminst tot uitverkochte stadions. Vooral zondag viel de publieke belangstelling bij de beslissende duels Ajax - SC Heerenveen (29.000) en Feyenoord - FC Groningen (18.000) flink tegen. Bij die laatste wedstrijd konden de fans voor de helft van de normale toegangsprijs naar binnen. Toch bleef de tweede ring van De Kuip pijnlijk leeg.

"Vorig jaar bij de invoering van de play-offs waren de toeschouwersaantallen ook al niet denderend", legde Korzelius uit. "Maar toen was alles nog nieuw. Er bestond bij het voetbalpubliek nog enige gezonde nieuwsgierigheid. Vitesse moest de kaartjes echter toen ook al voor 3 euro aanbieden om het stadion een beetje vol te krijgen. Dat is natuurlijk ver onder de kostprijs en dat komt het imago van de play-offs niet ten goede. Zo als het nu gaat, kan het niet langer doorgaan."

Vrees

Volgens Korzelius is het de hoogste tijd voor een grondige evaluatie door alle betrokken partijen. "Ik neem aan dat de KNVB en de Eredivisie CV evenmin blij zijn met de huidige ontwikkelingen. Onze vrees dat de play-offs vooral zijn ingevoerd om tv-zender Tien te behagen, wordt steeds meer bewaarheid. Want van de andere uitgangspunten - meer spanning en meer inkomsten - komt nog maar weinig terecht."

Aan de eerste evaluatie na de eerste editie van de play-offs deed de SOVS niet mee. "De conclusies en aanbevelingen uit dat beraad hebben ons nooit bereikt. We zouden nu graag wel meepraten hoe het nu verder moet. Want voor ons is het duidelijk dat deze play-offs geen toekomst hebben. Er is veel aanleiding om met alle betrokken partijen opnieuw in discussie te gaan."

'Te vroeg'

Manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB noemt het in een reactie "nog te vroeg om zwaarwegende conclusies te trekken". "Ik vind het nog niet verontrustend. Pas als de stadions bij de komende duels tussen AZ en Ajax opnieuw half leeg zijn, weten we dat we met een serieus probleem hebben te maken. Dat zullen we dan structureel moeten aanpakken."