MONTREAL - Het mondiale antidopingbureau WADA kan vanaf maandag daadwerkelijk verder jagen op de dopingzondaars die betrokken zijn bij de zaak 'Operacion Puerto'.

WADA is officieel als betrokkene in het juridische proces toegelaten en krijgt nu toegang tot het 6000 pagina's dikke dossier, waarin de bevindingen van de Spaanse onderzoeksrechter Antonio Serrano zijn neergelegd. Het WADA wil de bewijzen uit het dossier gebruiken om straffen op te kunnen leggen.

Fuentes

'Operacion Puerto' draait om de vondst vorig jaar van 200 bloedzakjes in het lab van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Zeker vijftig wielrenners zouden zich schuldig hebben gemaakt aan bloeddoping.

De Italiaan Ivan Basso is de enige die heeft bekend dat hij contacten onderhield met Fuentes en zich met behulp van bloedzakjes wilde prepareren voor de Ronde van Frankrijk. De Duitser Jan Ullrich is ook veelvuldig genoemd in het dopingschandaal. Hij heeft steeds ontkend, maar is inmiddels wel gestopt met fietsen.

Burgerlijk partij

De internationale wielrenunie UCI was al zogeheten burgerlijk partij in de zaak, die dit voorjaar werd gesloten. Rechter Serrano bevestigde dat er sprake was van grootschalige doping in de wielersport, maar dat de vergrijpen niet strafbaar waren volgens de toen geldende Spaanse wetgeving. De UCI heeft reeds beroep aangetekend tegen het seponeren, WADA gaat dat nu ook doen.

De wereldvoetbalbond FIFA bemoeide zich maandag ook al met de affaire. Het wil weten of ook voetballers betrokken zijn bij het dopingschandaal en heeft bij WADA inzage van de dossiers geëist. "Dat is van het grootste belang voor de sport en het voetbal", lichtte voorzitter Blatter het verzoek toe.