MADRID - Barcelona en Real Madrid beginnen de laatste vier speelronden van de Spaanse voetbalcompetitie met hetzelfde puntenaantal. Barcelona kon zondagavond voor 82.000 kijkers in Camp Nou geen afstand nemen van Betis Sevilla: 1-1. Real Madrid won zaterdag al na een indrukwekkende inhaalrace met 4-3 van Espanyol.

Barcelona nam zondag al in de vijfde minuut de leiding. De Braziliaan Ronaldinho benutte een strafschop, zijn achttiende treffer van het seizoen.

Prachtige kansen voor onder meer Samuel Eto'o en Andres Iniesta bleven daarna onbenut. Dat bleek in de slotfase een ramp voor de Catalanen toen Betis Sevilla in de 89e minuut gelijkmaakte.

Grafstemming

Invaller Rafael Sobis zorgde voor een grafstemming bij Barcelona, dat donderdag al de bekerstrijd moest verlaten na een enorme deceptie tegen Getafe (4-0-verlies). Zondagavond verschenen de welbekende witte zakdoekjes voor trainer Frank Rijkaard.

Barcelona en Real MAdrid hebben na 34 speeldagen 66 punten. Het is zelfs voor het eerst sinds oktober 2005 dat Real Madrid de koppositie in de Primera Division inneemt. Dat komt omdat de Madrilenen een beter onderling resultaat tegen Barcelona hebben.

Mijlenver

De koppositie van Real was zaterdagavond tegen Espanyol in eerste instantie mijlenver weg. Espanyol leidde eerst met 0-2, later met 1-3.

Ruud van Nistelrooij nam de eerste treffer voor Madrid voor zijn rekening. De Uruguayaan Walter Pandiani scoorde drie keer voor Espanyol. Raul en Reyes lieten de Koninklijke vervolgens inlopen tot 3-3. Het werd ook nog 4-3, door een late treffer van de Argentijn Higuain.

Sevilla

Sevilla is ook nog kansrijk voor de titel. De ploeg volgt de twee aartsvijanden aan kop op twee punten. Sevilla won met 2-1 van Recreativo Huelva, dat overigens pas in de slotminuut tegenscoorde.

Real Murcia promoveerde zaterdag naar de Primera Division. De club had aan het gelijkspel tegen Ponferradina (1-1) genoeg.

Murcia degradeerde in 2004 uit de hoogste klasse. Eerder al verzekerde Valladolid zich van promotie.

Rijkaard

Frank Rijkaard houdt, ondanks het puntverlies van zijn ploeg, de moed erin. De Nederlandse trainer van Barcelona benadrukte na het teleurstellende gelijkspel van zijn ploeg tegen Betis Sevilla dat de kopjes van de spelers weliswaar in de kleedkamer omlaag hingen, maar dat zijn ploeg zeker niet verslagen is in de Spaanse titelstrijd.

"Gelijkspel, winst of nederlaag: de trots zal nooit verdwijnen. Deze ploeg valt niet uiteen."

Knal

Rijkaard nam het zondag op voor zijn spelers. "Dat wij het net niet vaker wisten te vinden, kostte ons aan het einde twee punten. Betis creëerde weinig kansen en op zo'n manier in de slotfase een tegentreffer incasseren is alsof je knal tegen je kop krijgt.

Iedereen was teleurgesteld, voelde pijn. Maar ons zelfvertrouwen is niet weg. In de kleedkamer ging het er vooral over de duels die nog zijn te gaan."

Homogener

Volgens Rijkaard maken moeilijke tijden de ploeg homogener. "Het team zal nog harder werken om de slechte periode af te sluiten." Barcelona heeft nog vier wedstrijden om dit seizoen met een grote prijs af te sluiten.