ALKMAAR - AZ heeft zondag een nieuwe teleurstelling maar net weten te voorkomen. De Alkmaarders plaatsten zich met de grootst mogelijke moeite voor de finale van de play-offs voor deelname aan de Champions League. AZ versloeg FC Twente met 2-0. Het eerste duel tussen beide clubs was woensdag in 1-1 geëindigd.

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, kende een zichtbaar vermoeid AZ in de return veel meer moeite met Twente dan vier dagen eerder. De Noord-Hollanders, die met het verspelen van de landstitel en de verloren bekerfinale de laatste weken twee grote tegenslagen te verwerken kregen, speelden dit seizoen nog niet vaker zo matig als zondag.

Zwijgen

"Ik moet deemoedig zwijgen", zei AZ-trainer Louis van Gaal dan ook na afloop. "FC Twente was de beste ploeg. Zij hadden de wedstrijd wel tot vijf keer toe kunnen beslissen. De gelukkigste heeft gewonnen."

Collega Fred Rutten was het volledig met Van Gaal eens. "Wij domineerden ongeveer zeventig procent van de wedstrijd. Maar dat telt niet in voetbal. In deze sport kom je alleen met resultaat verder. Ik voel mij uiterst vervelend. We kunnen met vakantie."

Ajax is in de beslissende tweestrijd de tegenstander van AZ. De Amsterdammers versloegen AZ vorige week in de bekerfinale na strafschoppen. Het duel eindigde in 1-1. Ook de twee competitiewedstrijden tussen beide clubs leverden geen winnaar op. In Amsterdam werd het 2-2, in Alkmaar 1-1. De eerste ontmoeting is zondag 20 mei in het DSB-stadion, een week later volgt de return in de ArenA.

Kwalitatief

AZ mist zondag de geschorste Rogier Molhoek. De inzetbaarheid van Moussa Dembélé is nog niet zeker. Hij viel tegen Twente voor rust uit met een hamstringblessure.

"Mijn spelers wilden niets liever dan Ajax als tegenstander", liet Van Gaal weten. "Ik hoopte zelf op SC Heerenveen. Puur vanwege het feit dat die tegenstander kwalitatief minder is."

Rust

AZ kan een week rust tot het eerste duel goed gebruiken. De Alkmaarders waren er na de 1-1 in Enschede van overtuigd het karwei tegen Twente te kunnen klaren.

Vooral ook omdat de Tukkers gehavend waren. Ismaïl Aissati en Sharbel Touma, twee belangrijke schakels in het elftal van trainer Fred Rutten, raakten in de eerste wedstrijd tussen beide clubs geblesseerd en bleken niet op tijd hersteld. Het tweetal werd vervangen door Niels Wellenberg en Otman Bakkal.

Frisser

De Enschedeërs ondervonden weinig hinder van de personele problemen. AZ was alleen in het eerste gedeelte de betere ploeg. Onder leiding van regisseur Orlando Engelaar nam Twente de regie in de eerste helft langzaam maar zeker over. In het laatste kwartier voor rust liet de ploeg tot drie keer toe na de score te openen. Engelaar, Blaise N'Kufo en Kennedy Bakircioglü misten van dichtbij.

Ook na de pauze oogde de uitploeg veel frisser en scherper. AZ mocht opnieuw niet klagen toen N'Kufo en Bakircioglü vrij voor doelman Boy Waterman faalden.

Boschker

Het doelpunt van Twente leek een kwestie van tijd. AZ beperkte zich vooral tot countervoetbal, iets wat bijna nooit gebeurt in eigen stadion. Sander Boschker bracht uitkomst voor het elftal van coach Louis van Gaal. De doelman bokste een afstandsschot van Tim de Cler twintig minuten voor tijd niet goed weg, waardoor de bal over de doellijn stuiterde: 1-0.

Ook na dat doelpunt maakte Twente aanspraak op een beter resultaat. AZ bleef echter overeind en zag de strijdlust in de voorlaatste minuut worden beloond met een tweede treffer. Jeremain Lens scoorde.