NIJMEGEN - NEC doet nog steeds mee in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van trainer Mario Been schakelde zondag in stadion De Goffert Sparta (2-1) uit in de eerste ronde van de play-offs Intertoto. Het eerste duel eindigde donderdag in Rotterdam in 1-1.

Bekijk video

In de tweede ronde stuit NEC op aartsrivaal Vitesse, dat zaterdagavond met een zege van 1-0 NAC Breda uitschakelde. Vorig seizoen was Vitesse in de play-offs voor de Intertoto nog te sterk voor de Nijmegenaren.

De winnaar van de Gelderse tweestrijd speelt tegen de verliezer van de eindstrijd in de play-offs UEFA-beker (FC Groningen - FC Utrecht) om een plek in de Intertoto. In dit toernooi spelen clubs om plaatsen in de UEFA-beker.

Schenkel

NEC opende het duel tegen Sparta sterk met kansen voor met name spits Paul Jans. Een behoudend Sparta kwam echter halverwege op voorsprong door een kopbal van Danny Schenkel uit een hoekschop: 0-1. NEC was even van slag maar vocht zich in de 36e minuut langszij door Peter Wisgerhof, donderdag op het Kasteel nog geschorst.

Hoop

Na rust namen de Rotterdammers het initiatief, maar kreeg NEC de mogelijkheden. Middenvelder Edgar Barreto faalde voor een leeg doel, maar Patrick Pothuizen maakte die misser in de 60e minuut goed met een rake kopbal uit een hoekschop: 2-1. Dat was voldoende om te blijven hopen op uiteindelijk een plaats in de UEFA-beker.

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk krijgt een herkansing op handhaving in de eredivisie. Na de eerdere nederlaag van 2-0 in Dordrecht werd de eerste divisionist zondag In Waalwijk met 2-0 verslagen. Een derde wedstrijd moet donderdag in Dordrecht gaan uitmaken welke ploeg verder mag voor een plaats in de eredivisie.

RKC kwam voor rust aan de leiding uit een strafschop van Ricky van den Bergh. In de tweede helft stelde invaller Benjamin de Ceulaer de zege veilig. Omdat FC Dordrecht de strafschoppenserie won, wordt de beslissingswedstrijd donderdag in Dordrecht gespeeld.