ROTTERDAM - FC Groningen heeft Feyenoord zondag in de slechts halfgevulde Kuip uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs om een UEFA-bekerticket. De noorderlingen hielden de ploeg van interim-coach Leo Beenhakker in de return op 1-1.

De missie van Leo Beenhakker bij Feyenoord is echter mislukt. De bondscoach van Polen moest zijn jeugdliefde in een ultrakorte interim-periode leiden naar Europees voetbal.

Don Leo rekende er zelf op dat hij de spoedklus binnen maximaal twee weken zou hebben geklaard.

De opvolger van de opgestapte Erwin Koeman is echter na precies zeven werkdagen alweer klaar in Rotterdam-Zuid.

Wedstrijd

FC Groningen hield zondag in De Kuip het aandoenlijk ploeterende Feyenoord knap op 1-1. Dat was na de zege donderdag in de eigen Euroborg voldoende om door te gaan naar de tweede ronde van de play-offs waarin FC Utrecht de tegenstander is.

Feyenoord kan na een rampzalig seizoen niets anders doen dan uithuilen en opnieuw beginnen. Het is de eerste keer sinds 1990 dat de Rotterdammers zich niet weten te plaatsen voor Europees voetbal.

Opstelling

Beenhakker had voor zijn tweede duel met Feyenoord flink aan zijn opstelling uit de eerste wedstrijd gesleuteld.

Jonathan de Guzman (geschorst) en Dwight Tiendalli (gepasseerd) ontbraken in de slechts halfgevulde Kuip. Voor hen in de plaats speelden Alfred Schreuder en Pieter Collen.

De keuze voor de laatste was opvallend. De Belg speelde door veel blessureleed dit seizoen slechts een paar wedstrijden in de hoofdmacht.

Suarez

Beenhakker belastte Collen met de bewaking van Luis Suarez. De Groningse spits was afgelopen donderdag in de Euroborg verreweg de gevaarlijkste speler bij de noorderlingen.

Tiendalli, maar ook Ron Vlaar kregen totaal geen vat op de lepe aanvaller uit Uruguay. Van Collen verwachtte Don Leo beter weerwerk en de Belgische back beschaamde dat vertrouwen niet.

Buijs

Met Danny Buijs aan de rechterflank in de vooruit geschoven rol van De Guzman, Royston Drenthe als linker middenvelder en met slechts drie verdedigers presenteerde Feyenoord zich onder Beenhakker opnieuw als een offensief ingestelde formatie.

De bondscoach van Polen gaf zijn verrassende experiment met Romeo Castelen als schaduwspits in een vrije rol terecht een vervolg.

De dartele spits veroorzaakte met zijn loopacties en zijn dribbels weer veel onrust in de Groningse gelederen.

Van Hooijdonk

Dankzij Pierre van Hooijdonk (37) en de Groningse doelman Brian van Loo nam Feyenoord in de negende minuut een voorsprong.

De afzwaaiende spits, die zondag door de uitschakeling afscheid nam als profvoetballer, toonde op de valreep van zijn lange loopbaan zowaar nog eens zijn specialiteit.

Hij scoorde uit een vrije trap, die de Groningse keeper onhandig in eigen doel sloeg, 1-0.

Obstakel

Het meer dan gelijkwaardige FC Groningen kreeg al voor de rust voldoende kansen op de gelijkmaker. Opnieuw bleek doelman Henk Timmer, die in Groningen ook al sterk speelde, een groot obstakel.

De derde keeper van Oranje greep onder meer knap in bij een eigen inzet van aanvoerder Theo Lucius en een schot van Erik Nevland.

Met twee grote kansen voor de excellerende Castelen (op keeper Van Loo en naast) begon Feyenoord sterk aan de tweede helft.

Spanning

De bevrijdende tweede treffer wilde echter niet vallen, waardoor de spanning lang in De Kuip bleef hangen.

Na een inschattingsfout bij Drenthe kreeg Goran Lovre in de 74e minuut plotseling een vrije doortocht naar het Rotterdamse doel. Timmer had deze keer geen verweer, 1-1.

Het wanhopige Feyenoord slaagde er daarna niet meer in om een verlenging af te dwingen. Suarez miste in de nerveuze slotfase nog de mooiste kans namens de Groningers.

Een doelpunt van invaller Angelos Charisteas werd daarna nog terecht afgekeurd wegens een overtreding van André Bahia op doelman Van Loo.

Reactie

"Het was kort maar hevig", zei interim-coach Leo Beenhakker na de uitschakeling van zijn tijdelijke ploeg Feyenoord door FC Groningen zondag in De Kuip (1-1).

De bondscoach van Polen is welgeteld zeven dagen als ultrakorte tussenpaus actief geweest bij zijn jeugdliefde.

"Ik heb een heel naar gevoel", vulde Don Leo aan. "Ik vind dit heel vervelend voor Feyenoord, voor de echte clubmensen en ook voor Pierre van Hooijdonk.

Die had ik ook een feestelijk afscheid van zijn Feyenoord en zijn prachtige loopbaan gegund. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn."

Rode kaart

Niet geheel ten onrechte vond Beenhakker dat Feyenoord in de twee duels met FC Groningen (2-1 en 1-1) vooral van zichzelf had verloren.

De Rotterdamse ploeg kwam in beide wedstrijden op voorsprong, maar door een snelle rode kaart voor Jonathan de Guzman in Groningen en een fout van Royston Drenthe in De Kuip ging Feyenoord door eigen toedoen onderuit.

"We hebben tot de laatste snik gestreden", meende Beenhakker. "We hebben ook lang uitzicht gehad op plaatsing voor de tweede ronde. Niets ten nadele van FC Groningen, maar ik vind dat we door onze eigen schuld zijn uitgeschakeld. Dat doet pijn."