AMSTERDAM - Ajax heeft nog steeds uitzicht op een plaats in de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers versloegen zondagmiddag voor eigen publiek Heerenveen (4-0).

Ajax, dat de uitwedstrijd bij Heerenveen verloor (1-0), dankte de overwinning aan doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar (2), Ryan Babel en invaller Kenneth Perez.

Doelman Brian Vandenbussche van Heerenveen kreeg in de 60e minuut de rode kaart.

AZ

Trainer Henk ten Cate van Ajax kan tijdens de eerste ontmoeting met AZ in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League niet over Edgar Davids beschikken.

De middenvelder kreeg zondag tijdens de door Ajax gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen (4-0) zijn tweede gele kaart in de play-offs. Hij is daardoor geschorst.

Gabri moet in het eerste duel met AZ ook nog toekijken. De Spanjaard is bij de return wel weer van de partij.

Ten Cate vreest ook dat hij Jaap Stam moet missen. De aanvoerder van Ajax kreeg zondag tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen weer last van zijn hamstring.

"Ik denk dat hij zondag tegen AZ niet kan spelen", lichtte Ten Cate toe. AZ-trainer Louis van Gaal mist Rogier Molhoek tijdens het eerste duel met Ajax. De middenvelder is geschorst.

Ajax speelde dit seizoen al drie keer tegen AZ. De Amsterdammers speelden voor eigen publiek gelijk (2-2) en wonnen ook in Alkmaar niet: 1-1.

Strafschoppen

De nummers twee en drie van de reguliere competitie gingen na 120 minuten voetballen in de bekerfinale ook nog gelijk op. Ajax won toen uiteindelijk na zestien strafschoppen.

Voor Ajax is plaatsing voor de Champions League van eminent belang. De Amsterdammers leden over het afgelopen boekjaar een verlies van zo'n 6 miljoen euro omdat ze niet op het hoogste Europese podium speelden.

Ajax kan de begroting voor het komende seizoen niet sluitend maken wanneer het volgend seizoen weer tot de UEFA-beker is veroordeeld.

Ticket

Ajax is niet alleen financieel gebaat bij een ticket voor de Champions League. De topspelers van de bekerwinnaar willen zich ook dolgraag met de beste clubvoetballers van Europa meten.

Wesley Sneijder is waarschijnlijk nu al niet meer voor Ajax te behouden. Voor spelers als Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel betekent nog een seizoen in de UEFA-beker ook stilstand.

Vandenbussche

Ajax kwam zondag na ruim twintig minuten op voorsprong. Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche kon in de 22e minuut nog met de grootst mogelijke moeite voorkomen dat Sneijder de openingstreffer maakte.

De Belgische keeper keek echter vervolgens machteloos toe hoe Klaas-Jan Huntelaar de bal in het lege doel schoot: 1-0.

Nog geen minuut later soleerde Ryan Babel door de defensie van Heerenveen. De buitenspeler van Ajax bekroonde zijn fraaie actie met de tweede treffer voor de thuisploeg: 2-0.

De bekerwinnaar domineerde vervolgens de wedstrijd. Ajax verzuimde tot de 60e minuut om Heerenveen op een grotere achterstand te zetten.

Doelman Vandenbussche reageerde aanvankelijk attent op doelpogingen van Sneijder, Babel, Huntelaar en De Mul. De Belg kon echter niet voorkomen dat hij na een uur werd uitgespeeld door Huntelaar.

Topschutter

De doelman werkte de topschutter van Ajax naar de grond en kreeg van scheidsrechter Ruud Bossen de rode kaart. Huntelaar maakte vanaf elf meter vervolgens geen fout: 3-0.

Waar de spits van Ajax met twee treffers zijn stempel op de wedstrijd drukte, kon Afonso Alves net als tijdens het eerste duel met Ajax niet overtuigen.

De Braziliaan, in de reguliere competitie goed voor 34 doelpunten, verloor de meeste duels van Jaap Stam. Hij wacht nog steeds op zijn eerste treffer in een duel met Ajax.

Verbeek

De teleurgestelde trainer Gertjan Verbeek haalde de licht aangeslagen Alves tien minuten voor tijd dan ook naar de kant.

Het was geen vrolijk afscheid voor de spits die zo goed als zeker naar het buitenland vertrekt.

Reacties

Trainer Henk ten Cate van Ajax gaf zijn ploeg zondag na de ruime overwinning op Heerenveen (4-0) een groot compliment.

"Ik vind het heel knap dat mijn ploeg op zo'n manier de derde wedstrijd binnen een week kan spelen. Daar ben ik heel blij mee."

Ten Cate constateerde dat Heerenveen twintig minuten goed partij bood. "Toen maakten wij binnen een minuut twee doelpunten. Die optater kwam hard aan bij Heerenveen. Daarna hebben wij het duel gedomineerd."

Trainer Gertjan Verbeek stelde dat de beste ploeg had gewonnen. "We hadden niets te vertellen. Ajax was veel beter. Ik denk dat het voor het Nederlands voetbal ook goed is dat Ajax heeft gewonnen. Wij horen normaal gesproken niet in de voorronde van de Champions League thuis."