BARCELONA - Felipe Massa toonde zich de allerbeste tijdens de Grand Prix van Spanje. Nieuweling Lewis Hamilton werd tweede en grijpt de leiding in het wereldkampioenschap. Wereldkampioen Fernando Alonso raakte voor eigen publiek niet verder dan de derde plaats.

De start van de GP van Spanje liet meteen het beste vermoeden. Nadat hij op zaterdag naast de pole positie greep, probeerde wereldkampioen Fernando Alonso meteen de leiding af te nemen van Felipe Massa. De Spaanse wereldkampioen probeerde buitenom de Braziliaan in te halen, maar die liet zich niet zomaar afbluffen.

Door de uitstekende verdediging van Massa moest Alonso even door het zand en zo verloor hij twee plaatsen. De Spanjaard kwam achter Lewis Hamilton en Kimi Raïkkönen terecht, die bij de start wel van positie waren gewisseld.

Angst bij Ferrari

Met Massa aan de leiding en Raïkkönen op de derde plaats leek Ferrari op weg naar een perfect resultaat, maar toen sloeg de pechduivel toe. Raïkkonen moest de strijd staken en dat zorgde even voor angst bij Ferrari. Angst die enkel nog groeide toen de wagen van Massa plots vuur vatte tijdens zijn eerste pitstop.

De vlammenzee zag er indrukwekkend uit, maar bracht de Ferrari van de Braziliaan geen schade toen. Massa bleef makkelijk aan de leiding en werd in de rest van de race niet meer bedreigd door de McLarens. Publiekslieveling Alonso kon zich nooit meer herstellen van zijn gevecht bij de start en moest zich tevreden met de derde plaats achter teamgenoot Hamilton.

De jonge Brit kwam nooit in de buurt van een eerste zege, maar blijft wel verbazen. Niet alleen eindigde hij al zijn F1-races op het podium, zijn tweede plaats in Spanje levert de debutant ook de leiding in het wereldkampioenschap op. Hamilton telt nu twee punten voorsprong op Alonso.

Foutjes

De Grand Prix van Spanje werd niet enkel gekenmerkt door gebrek aan strijd om de zege, maar ook door heel wat opmerkelijke foutjes. Zo vergooide Jenson Button zijn kans op WK-punten door meteen na zijn pitstop op de wagen van teamgenoot Rubens Barrichello te knallen.

Bij BMW vergat men dan weer een wielmoer te bevestigen op de wagen van Nick Heidfeld. Zonde want de Duitser reed een sterke wedstrijd en lag zelfs even aan de leiding. Gelukkig kon teamgenoot Robert Kubica met zijn vierde plaats het leed wat verzachten voor het Duitse team.

Feest bij Super Aguri

Heel wat rijders haalden door materiaalpech de finish niet in Spanje. David Coulthard hield zijn wagen gelukkig wel lang genoeg aan de praat om als vijfde te eindigen voor Nico Rosberg en Heikki Kovalainen. Het laatste puntje ging naar Takuma Sato. De Japanner bezorgt Super Aguri daarmee een allereerste wk-punt en dat was genoeg reden voor een feestje.

Feestvieren zat er niet in bij het Nederlandse Spyker. Sutil en Albers makten nooit kans op punten, maar slaagden er wel beiden in de finish te halen. Albers kreeg tijdens de race een drive through straf wegens het negeren van de blauwe vlaggen en eindigde mede daardoor alweer achter zijn teamgenoot.