ROOSENDAAL -Zowel RBC Roosendaal als Excelsior zijn zaterdagavond een stap dichterbij promotie gekomen. De Brabantse eerstedivisionist versloeg Volendam in eigen huis met 1-0, de Rotterdammers versloegen Veendam met 3-0.

RBC moet volgende week met Excelsior strijden om een plaatsbewijs in de eredivisie. VVV en Den Bosch moeten nog een derde wedstrijd spelen. Nadat VVV de eerste wedstrijd had gewonnen, verloren de Limburgers zaterdag op eigen veld met 0-1 door een doelpunt van Demouge. Komende donderdag staat de beslissingswedstrijd op het programma.

Excelsior

Ook Excelsior is weer wat dichter bij handhaving in de eredivisie gekomen. De nummer zestien van dit seizoen won zaterdagavond in de tweede ronde ook de tweede wedstrijd van Veendam: 3-0. In de volgende best-of-three serie gaan de Rotterdammers met RBC Roosendaal uitmaken wie er volgend seizoen in de hoogste klasse speelt.

In theorie maakt Excelsior als eredivisionist de meeste kans tegen de nummer drie van de Jupiler League. Bovendien heeft het team van trainer Ton Lokhoff graag een tegenstander die 'voetbalt', zoals RBC. Na de gelukkige 1-0-winst in Veendam woensdagavond zei Lokhoff namelijk dat zijn ploeg vaak moeite heeft om zelf het spel te maken.

De Rotterdammers lieten Veendam zaterdagavond dan ook al het werk doen om er zelf alleen af en toe uit te komen. Een rol die Excelsior dit seizoen wel vaker heeft gespeeld in de eredivisie.

Slory

Die tactiek slaagde. Veendam werkte hard, had het meeste balbezit, maar kwam in de afronding steeds of centrale verdediger Enrico Drost of doelman Ronald Graafland tegen. Uiteindelijk kwam Excelsior in de extra tijd van de eerste helft op voorsprong. Sieme Zijm scoorde uit een klutssituatie. Direct na rust besliste Andwele Slory de wedstrijd: 2-0. Veendam moest daarna meer risico nemen, waardoor clubtopscorer Slory nogmaals kon scoren.

Slory is een van een tiental spelers, dat volgend seizoen ergens anders uitkomt. De aanvaller gaat naar Feyenoord. In de eredivisie of niet, Excelsior zal een heel nieuw team moeten opbouwen.

PSV-fans

De wedstrijd Excelsior - Veendam kon zaterdag niet rekenen op veel publiek. Maar onder de slechts 2130 supporters zaten een paar vreemde gasten. Een handvol PSV-fans was naar Rotterdam gereisd om Excelsior als dank voor de rol in het behalen van de landstitel aan te moedigen.

Tussen de echte Excelsior-fans waren het juist de Brabanders die het hardst en langst schreeuwden. Zelfs een polonaise werd niet geschuwd.

Excelsior versloeg in de laatste competitiewedstrijd titelfavoriet AZ met 3-2, waardoor PSV uiteindelijk op doelsaldo kampioen werd. Dat doelsaldo was net iets beter dan dat van Ajax.