ROME - Fernando Gonzalez heeft zaterdag op het gravel van Rome een einde gemaakt aan de succesreeks van de Italiaan Filippo Volandri. De Chileense tennisser, als zesde geplaatst, had geen enkele moeite met de held van het Italiaanse publiek. Gonzalez won met 6-1 en 6-2. Hij staat zondag in de eindstrijd tegenover de Spanjaard Rafael Nadal.

Volandri maakte deze week in Rome indruk met zeges op de Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer en eveneens hoger ingeschaalde Tsjech Tomas Berdych. Volandri was op een wildcard toegelaten.

Nadal

Rafael Nadal had daarna de grootste moeite om zijn lange ongeslagen reeks op gravel in stand te houden. De 20-jarige Spanjaard stond ruim drieëneenhalf uur op de baan om zich te ontdoen van de Rus Nikolaj Davidenko. De eerste twee sets eindigden in een tiebreak. De eerste won Nadal. De tweede ging naar Davidenko, die liefst vijf setpunten onbenut liet alvorens toch toe te slaan.

In de beslissende derde set bleef Nadal met 6-4 overeind. Het betekende zijn 76e zege op rij op het gemalen baksteen.

Record

Met die zegereeks passeerde hij het record dat John McEnroe op het tapijt in de hal neerzette: 75 duels op rij ongeslagen op dezelfde ondergrond, in de periode september 1983 - april 1985. De Spanjaard kan het toernooi van Rome zondag voor de derde keer op rij op zijn naam schrijven. Daarnaast ligt de dertiende achtereenvolgende toernooizege op gravel op hem te wachten.