LA MADDALENA - De Italiaanse wielerformatie Liquigas heeft zaterdag bij de start van de Ronde van Italië de ploegentijdrit gewonnen. Het team was over 25,6 kilometer van Caprera naar la Maddalena op Sardinië dertien seconden sneller dan Astana. Team CSC eindigde op een halve minuut als derde.

De 25-jarige Italiaan Enrico Gasparotto is de eerste leider in de ronde. De Italiaans kampioen van 2005 passeerde namens Liquigas als eerste de streep, voor zijn kopman Danilo di Luca. Liquigas legde de 25,6 kilometer af in 33 minuten en 38 seconden, een gemiddelde van 45,668 km/uur.

De Raboploeg, die zich onder leiding van Adri van Houwelingen vooral richt op dagsuccessen, deed niet mee in de top van het klassement. De formatie eindigde uiteindelijk als zestiende op bijna twee minuten (1.47) van Liquigas.

Di Luca sloeg als een van de favorieten voor de eindzege direct een gaatje met zijn concurrenten. Voor Paolo Savoldelli, eerder twee keer winnaar van de Giro, viel de 13 tellen achterstand met Astana nog mee. Damiano Cunego leverde al 42 seconden in en Gilberto Simoni 1.25.

Popovitsj

De Oekraïener Jaroslav Popovitsj had pech. De kopman van Discovery Channel kwam in de slotfase tijdens een afdaling ten val en leverde met zijn team 49 tellen in.

De tweede etappe op zondag gaat tussen Tempio Pausania en Bosa over 205 kilometer.