BARCELONA - Wereldkampioen Fernando Alonso start niet op pole positie in zijn thuisrace. De Spanjaard was tijdens de kwalificatie in Barcelona 0,03 seconde trager dan Felipe Massa. Voor de Braziliaanse Ferrari-rijder is het al de derde opeenvolgende pole dit seizoen.

Nadat McLaren alle oefensessies domineerde in Spanje, was Ferrari toch paraat tijdens het laatste en beslissende deel van de kwalificatie. Bij zijn tweede poging dook Felipe Massa voor het eerst dit weekend onder de tijd van publiekslieveling Alonso.

Een laatste poging van de Spanjaard om alsnog de pole te veroveren mislukte. Massa had tijdens zijn laatste poging zijn tijd immers nog wat scherper gesteld en bleef zo net uit de klauwen van de wereldkampioen.

Trulli verrast

Ferrari en McLaren delen niet alleen de eerste startrij, maar ook de tweede. Achter hen toonde BMW-Sauber zich "best of the rest" met de vijfde startplaats van Robert Kubica en de zevende tijd van Nick Heidfeld. Toyota-rijder Jarno Trulli ging verrassend met de zesde plaats aan de haal.

ING-Renault slaagde er voor het eerst die seizoen in beide wagens in de top tien te krijgen tijdens de kwalificatie. Rookie Heikki Kovalainen start zondag als achtste. Giancarlo Fisichella deelt de vijfde startrij met de Red Bull van David Coulthard.

Pech helpt Spyker

De pech van Scott Speed zorgde ervoor dat de beide Spyker-wagens zondag niet op de laatste startrij moeten plaatsnemen. Christijan Albers moest overigens alweer het hoofd buigen voor zijn jonge teamgenoot Adrian Sutil.