AMSTERDAM - Ajax miste twee weken geleden de landstitel op één schamel doelpunt. De club moet zondag in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen voorkomen dat het seizoen heel schlemielig eindigt.

De Amsterdammers lopen het risico dat ze zondag op vakantie worden gestuurd door een tegenstander die twintig punten minder in de reguliere competitie vergaarde.

Ajax begint de thuiswedstrijd met een achterstand van 1-0. Trainer Henk ten Cate kan nog geen beroep op Gabri doen. De Spanjaard is geschorst. Zdenek Grygera en Leonardo zijn nog steeds geblesseerd. Bij Heerenveen ontbreekt Ugur Yildirim vanwege een knieblessure.

De kersverse bekerwinnaar weet als geen ander hoe sterk de play-offs een seizoen kunnen beïnvloeden. De Amsterdammers plaatsten zich vorig jaar met veel moeite met een vierde eindklassering voor de extra competitie. Ajax reikte ten koste van Feyenoord en FC Groningen echter wel tot de voorronde van de Champions League.

Voorbeeld

Heerenveen wil het voorbeeld van de Amsterdamse club graag volgen. De club profiteerde afgelopen woensdag met een thuisoverwinning (1-0) al van de inspanningen die Ajax in de bekerfinale leverde. Heerenveen verzuimde echter vaker te scoren. "Dat kan ons in de Arena opbreken", beseft trainer Gertjan Verbeek.

"Aan de andere kant beschikken we met Nilsson en Alves over spitsen die bijna altijd en overal scoren. Alves heeft dit seizoen geloof ik alleen nog niet tegen Ajax gescoord. Dat wordt dus tijd. Ajax moet drie doelpunten maken wanneer wij eenmaal scoren. Dat zal denk ik niet meevallen."

Hansson

Bij Heerenveen keert Petter Hansson terug van een schorsing. Michel Breuer verhuist daarom weer naar de positie links in de defensie. Trainer Henk ten Cate kan nog steeds niet over Gabri beschikken. De Spanjaard is geschorst. Ook de geblesseerde Leonardo en Zdenek Grygera zijn niet van de partij.

"Het zal niet makkelijk worden", voorspelt Ten Cate. "Heerenveen heeft een goede ploeg, maar toch denk ik dat we het karwei moeten kunnen klaren. De coach van Ajax gunde zijn spelers vrijdag een extra vrije dag. "Rusten is in deze fase van de competitie belangrijker dan trainen."

Aissati

Ismaïl Aissati moet de wedstrijd tegen AZ in de play-offs voor deelname aan de Champions League zondag waarschijnlijk laten lopen. "Zijn inzet is zeer twijfelachtig", vertelde Twente-trainer Fred Rutten vrijdag op de website van de club.

Aissati liep woensdag in het eerste duel met AZ (1-1) een bekkenblessure op. Ook Sharbel Touma viel in die wedstrijd uit. Hij heeft last van zijn enkel en is eveneens onzeker voor de return in het DSB-stadion.

Steinsson

Bij AZ is Gretar Steinsson vermoedelijk op tijd fit. De IJslander haakte woensdag in de warming-up af met een hamstringblessure. Coach Louis van Gaal kan in Alkmaar niet beschikken over de al langer uitgeschakelde spelers Joey Didulica, Barry Opdam, Stijn Schaars en David Mendes da Silva. Verdediger Gijs Luirink heeft last van zijn enkel en is onzeker voor zondag.

Roda JC

Trainer Raymond Atteveld van Roda JC kan zaterdagavond tijdens de returnwedstrijd tegen FC Utrecht weer over Pa-Modou Kah en Kemy Agustien beschikken. Beide spelers misten het eerste onbesliste duel (0-0) in de play-offs om een plaats in de UEFA-beker wegens een schorsing.

Trainer Foeke Booy van FC Utrecht heeft de beschikking over een fitte selectie. Michel Vorm, Alje Schut, Loïc Loval en Erik Pieters hielden kleine pijntjes aan de eerste wedstrijd tegen Roda JC over. Ze zijn naar verwachting in Kerkrade wel weer inzetbaar.

De winnaar van de dubbele wedstrijd tussen Roda JC en FC Utrecht vervolgt de play-offs tegen Feyenoord of FC Groningen. De winnaar van die dubbele ontmoeting acteert volgend seizoen in het UEFA-bekertoernooi.

NAC

NAC speelt zaterdagavond de returnwedstrijd tegen Vitesse in de play-offs voor een Intertoto-ticket zonder Rob Penders en Brian Pinas. Beide spelers ondervinden nog te veel last van de hoofdwonden die ze woensdag in de verloren uitwedstrijd tegen Vitesse (3-2) opliepen.

Aanvaller Pinas kreeg in de eerste helft een elleboog in zijn gezicht. Hij brak een stuk van zijn tand af en kreeg zeven hechtingen in zijn kaak om een diepe snee te repareren. Aanvoerder Penders moest in de tweede helft het veld verlaten met een bebloed voorhoofd. Ook hij had zeven hechtingen nodig.

Slot

Even later was ook Arne Slot het slachtoffer. De clubarts zette vijf hechtingen in diens achterhoofd, terwijl hij nog bezig was met Penders. Slot kreeg echter voorrang omdat hij het veld weer op moest. Trainer Ernie Brandts had al drie keer gewisseld. Brandts was na afloop verontwaardigd over het onsportieve gedrag van de Arnhemmers. Niet over de overtredingen op zich, maar over het uitblijven van een excuus.