ARNHEM - De Nederlandse tennissers hebben een 2-1 voorspronggenomen in het Daviscupduel met Zwitserland. Paul Haarhuis enMartin Verkerk verrasten in hun eerste gezamenlijke dubbel RogerFederer en George Bastl met 3-6 6-3 6-4 7-5.

De Nederlandse kopman Sjeng Schalken, vrijdag te sterk voorMichel Kratochvil kan het duel zondag in de derde enkelpartijbeslissen. Hij moet het opnemen tegen Federer, die in zijn eerstewedstrijd Raemon Sluiter deklasseerde. De winnaar van Nederland -Zwitserland treft in de kwartfinales Frankrijk, dat Roemeniëuitschakelde.

De partij werd beïnvloed door een aantal incidenten. HetNederlandse team kreeg een waarschuwing wegens geroep van buiten detribunes tijdens de service van de Zwitsers. Toen er tijdens deopslag van Bastl opnieuw iets werd geschreeuwd, kreeg Oranje totontsteltenis van Bogtstra en zijn spelers een punt tegen. Bovendienmoest de wedstrijd aan het begin van de vierde set voor enigeminuten worden onderbroken omdat een supporter op de tribune onwelwas geworden.