MIAMI - Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft Floyd Landis strafvermindering aangeboden in ruil voor belastende informatie over zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. De Amerikaanse wielrenner heeft dit donderdag gezegd.

Bekijk video

"In het eerste gesprek tussen USADA en mijn advocaat werd verteld dat ik een lagere straf zou kunnen krijgen als ik ze iets zou geven waarmee ze Armstrong zouden kunnen belasten", aldus Landis.

Landis is er niet op ingegaan. "Ik geloof niet dat zo'n belachelijk aanbod een antwoord verdient", stelt hij. "Ik word al ten onrechte beschuldigd en deze zaak heeft helemaal niks met Armstrong te maken."

Onschuld

Landis volgde Armstrong vorig jaar op als winnaar van de Tour, maar vlak na de zege kwam naar buiten dat hij positief had gereageerd bij een dopingtest. Hij probeert sindsdien zijn onschuld te bewijzen.

Volgens Landis heeft algemeen council Travis Tygart namens USADA het voorstel gedaan. Tygart liet in een reactie weten niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan. "Maar als meneer Landis voorbij wil gaan aan de regels wil ik graag zeggen dat dit absolute onzin is, iets anders kan ik er niet van maken", aldus Tygart.

Hoorzitting

Landis moet op 14 mei voor een hoorzitting voor de arbitragecommissie van het USADA verschijnen. Hij wil een aantal getuigen oproepen om hem te helpen zijn onschuld te bewijzen. De verwachting is dat de zitting tien dagen zal duren. Landis verwacht niet dat het aanbod van USADA hierbij zal worden besproken.

"Ik hoop dat de hoorzitting zal gaan over wetenschap en over een dopingzaak. Daar word ik van beschuldigd." Landis wil aantonen dat het Franse lab dat vorig jaar na de zeventiende etappe van de Tour ongebruikelijk hoge waarde van testosteron constateerde, fouten in de procedure heeft gemaakt. "Ik hoop dat er wordt geluisterd naar de feiten in de zaak", zei Landis.