VALENCIA - De Spaanse stad Valencia prijkt de komende zeven jaar op de Formule 1-kalender. Dat maakte F1-baas Bernie Ecclestone donderdag bekend aan de vooravond van de Spaanse Grand Prix in Barcelona. De F1-wagens gaan overigens niet op het permanente circuit van de stad racen, maar wel in de straten aan de haven.

De komst van een tweede Spaanse Grand Prix is geen verrassing gezien de Alonso-gekte die al een tijdje heerst in het geboorteland van de wereldkampioen. Omdat er echter al een Spaanse GP op de kalender staat, krijgt de race in Valencia de naam van "GP van Europa". Een truukje dat Duitsland reeds eerder gebruikte om Hockenheim en de Nurburgring op de kalender te houden.

De race in Valencia moet een tweede Monaco worden. De F1-rijders zullen hun wagens vanaf 2008 doorheen de straten aan de haven en het futuristische museum "Ciutat de Les Artes i de les Sciences" moet loodsen. Wereldkampioen Fernando Alonso en teamgenoot Lewis Hamilton legden reeds een stukje van het traject af tijdens een (druk bijgewoonde) demonstratie bij de presentatie van de nieuwe McLaren in januari.

De voorkeur van F1-baas Ecclestone voor een nieuw stratencircuit is wel een klap voor het permanente circuit van Valencia. De Ricardo Tormo omloop hoopte stilletjes om de tweede Spaanse GP binnen te halen, maar moet zich ook in de toekomst tevreden stellen met een taak als testcircuit.