RIJSWIJK - RKC Waalwijk is de play-offs om promotie en degradatie slecht begonnen. De Waalwijkers verloren woensdagavond met 2-0 van FC Dordrecht. RKC-verdediger Milano Koenders maakte het eerste doelpunt voor de Zuid-Hollanders. Adnan Alisic zorgde voor de 2-0.

Excelsior, de andere eredivisieclub in de nacompetitie, kwam op de valreep wel tot winst. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd tegen Veendam met 1-0. In de slotfase maakte Johan Voskamp het enige doelpunt van het duel.

De ploegen spelen een zogenaamde best-off-three. Een zege en een gelijkspel, of twee overwinningen zijn voldoende om de laatste ronde van de play-offs te bereiken. Het doelsaldo is niet belangrijk. RKC heeft als voorbeeld aan een 1-0 overwinning in de tweede wedstrijd voldoende om een beslissingsduel af te dwingen.

RBC

RBC deed woensdag goede zaken om de finale van de nacompetitie te halen. De Roosendalers wonnen de uitwedstrijd tegen FC Volendam met 5-3. Charles Dissels (volgend jaar Sparta) maakte drie goals (één uit een penalty) voor de thuisploeg. Paul de Lange scoorde voor RBC ook drie keer, waarvan twee uit een strafschop. Laurens ten Heuvel maakte de overige twee goals.

Den Bosch

FC Den Bosch ging in een tumultueuze wedstrijd onderuit tegen VVV-Venlo. Zowel Anthony Lurling als Den Bosch-trainer Theo Bos werd in de eerste helft van het veld gestuurd. VVV won uiteindelijk met 2-1.

Zaterdag en zondag volgen de tweede wedstrijden. Indien nodig wordt daarna nog een derde en beslissend duel afgewerkt. De winnaar van Veendam-Excelsior speelt tegen de winnaar van Den Bosch-VVV. De andere finale gaat tussen de winnaars van Dordrecht-RKC en Volendam-RBC. De ploegen die de eindstrijd winnen, spelen volgend seizoen in de eredivisie.