ENSCHEDE - AZ heeft de teleurstelling van de gemiste landstitel en de nationale beker redelijk verwerkt. De Alkmaarders zetten woensdag een kleine stap op weg naar de finale van de play-offs voor deelname aan de Champions League door in Enschede FC Twente op 1-1 te houden.

Bij rust leidde AZ door een doelpunt van Simon Cziommer. Na de pauze maakte Kennedy Bakircioglü uit een vrije trap gelijk. Zondag is de return in het DSB-stadion. De winnaar treft SC Heerenveen of Ajax in de beslissende tweestrijd op zondag 20 en 27 mei.

Plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League zou het seizoen voor AZ nog enigszins goed maken. Nog geen maand geleden dacht de Noord-Hollandse club serieus in aanmerking te komen voor drie prijzen. In het uitduel bij Werder Bremen kwam een einde aan de euforie. De Duitsers schakelden AZ op overtuigende wijze uit in de kwartfinales van de UEFA Cup: 4-1.

Verdriet

Groter was de teleurstelling in Rotterdam, waar AZ op de slotdag van de competitie de titel verspeelde door te verliezen bij Excelsior: 3-2. De tranen van verdriet waren nog niet opgedroogd of Ajax zorgde voor de derde klap in korte tijd door na strafschoppen de bekerfinale te winnen.

Twente leek op voorhand de tegenstander die de Alkmaarders de definitieve knock-out kon toebrengen. De Enschedeërs bezorgden AZ eind december de grootste nederlaag van het seizoen: 3-0. AZ was die wedstrijd volstrekt kansloos. Eerder wist AZ ook de thuiswedstrijd niet te winnen van het elftal van oefenmeester Fred Rutten: 2-2.

Arveladze

Trainer Louis van Gaal startte woensdag in het Arke-stadion zonder Shota Arveladze. De Georgische spits kan wegens een pijnlijke knie niet altijd twee volledige wedstrijden in een week spelen. De vermoeide Julian Jenner zou aanvankelijk ook rust krijgen. De rechtermiddenvelder verscheen noodgedwongen toch aan de aftrap, omdat Gretar Steinsson zich tijdens de warming-up blesseerde aan de rechterhamstring. Demy de Zeeuw schoof door naar de verdediging.

Al snel bleek AZ weinig hinder te ondervinden van de verloren bekerfinale. Zowel in mentaal als fysiek opzicht. Dat was ook al het geval na het verspelen van de landstitel. Tegen Ajax speelde AZ zondag goed voetbal.

AZ was Twente in de eerste helft duidelijk de baas. Al na dertien minuten leidde het veldoverwicht tot een doelpunt. Cziommer was alert toen een schot van Julian Jenner werd geblokt: 0-1. Vooral Moussa Dembélé onderscheidde zich in positieve zin. De jonge Belgische spits is de laatste weken een van de betere spelers bij AZ.

Na de pauze nam Twente, dat in de eerste helft Ismaïl Aissati en Sharbel Touma met blessures zag uitvallen, direct het initiatief over. Bakircioglü benutte op knappe wijze een vrije trap: 1-1. Beide clubs kregen daarna nog kansen op de winnende treffer, maar die viel niet.