UTRECHT - In de dubbele krachtmeting met FC Utrecht lijkt Roda JC een goed uitzicht te hebben op het behalen van de finale van de play-offs om het ene resterende UEFA-Cupticket. De Limburgers speelden woensdagavond in de uitwedstrijd gelijk (0-0) en kunnen zaterdag voor eigen publiek toeslaan.

De fans van FC Utrecht toonden vooraf weinig belangstelling voor het toetje van de competitie, met 12.500 toeschouwers was het stadion slechts voor de helft gevuld. De spelers wilden wel, maar lijken na een slopend seizoen aan het einde van hun krachten. Uit Kerkrade kwamen wel enkele bussen met supporters mee, daar is meer geloof in de goede afloop.

Atteveld

FC Utrecht kende voor de Limburgse trainer Raymond Atteveld weinig geheimen. Hij liep twee seizoenen geleden enige maanden stage bij zijn collega Foeke Booy. Ondanks die tactische voorkennis moest zijn ploeg aanvankelijk het initiatief aan de thuisclub laten. Hans Somers schrok van een plotse kans, doelman Vladan Kujovic kwam evenmin in de problemen bij een kopbal van de kleine Tom Caluwé.

Aan de andere kant was Andres Oper dichtbij de openingstreffer, na een fraaie pass van Jan-Paul Saeijs ging de inzet van de Est rakelings naast. Na een half uur nam het vertrouwen van de bezoekers, die de reguliere competitie met een klinkende zege op Heracles (7-0) hadden afgesloten, zichtbaar toe. De schoten van Bas Sibum en Adil Ramzi misten echter precisie.

Ook in de tweede helft misten de aanvallers van beide ploegen scherpte. Bij FC Utrecht hadden Ali Boussaboun en Loïc Loval voorin steun gekregen van Robin Nelisse die in de rust de Fin Peter Kopteff kwam vervangen. De invaller toonde meteen zijn opportunisme, binnen een kwartier na zijn entree was hij al twee keer gevaarlijk. Ook nu was de Utrechtse energie snel uitgeput.

Kalmte

Roda JC bewaarde de kalmte, in de wetenschap dat al zaterdag de return op het programma staat. FC Utrecht werd op het middenveld geregeld dolgedraaid, maar eenmaal in de buurt van het strafschopgebied overheerste ook bij de bezoekers de besluiteloosheid.