ARNHEM - Vitesse heeft woensdag een eerste stap gezet op weg naar het Intertoto-toernooi. In het Gelredome won het team van Aad de Mos in de eerste ronde van de play-offs van NAC met 3-2.

Bekijk video

Vitesse leek in de eerste helft op een monsterzege af te stevenen. In de rust stond het al 3-0. NAC kreeg geen vat op de spitsen Danko Lazovic en Fred Benson, die veelvuldig via de flanken opkwamen. De keren dat de Bredase ploeg in het strafschopgebied van Vitesse te vinden was, waren op één hand te tellen.

Benson opende in de negende minuut al de score voor de thuisploeg. Op aangeven van Lazovic maakte Mads Junker daar een kwartier later 2-0 van. Na weer een voorzet vanaf de zijkant bracht wederom Benson Vitesse in een comfortabele positie. Maceo Rigters en Rob Penders maakten het Vitesse-doelman Vladimir Stojkovic moeilijk met een schot.

Na rust dacht Vitesse klaar te zijn en speelde het wat rustiger. Het was scheidsrechter Bas Nijhuis die halverwege de rust de spanning weer terug bracht. De arbiter wees naar de stip nadat Vitesse-verdediger Paul Verhaegh licht aan het shirtje van invaller Rogier Veenstra trok. Mike Zonneveld verzilverde de penalty en scoorde een paar minuten later nog een keer uit een dood spelmoment. Uit een vrije schop schoot hij zijn tweede goal achter Vitesse-keeper Vladimir Stojkovic.

Wat volgde was schop- en trekwerk over en weer met een aantal gele kaarten, maar geen van beide ploegen wist nog te scoren. NAC-spelers Rob Penders en Arne Slot moesten aan een bebloed hoofd behandeld worden. In de eerste helft viel NAC-spits Brian Pinas al uit. Hij hield aan een botsing een snee in zijn gezicht en een afgebroken tand over.