ZWOLLE - Willem II heeft de afgang tegen Ajax, afgelopen zondag op eigen veld (0-6), goed verwerkt. De ploeg van trainer Mark Wotte behaalde vrijdagavond een onbedreigde zege op FC Zwolle: -3. Daarmee keerde het Tilburgse team, voorlopig alhans, terug in de subtop van de eredivisie. Ceesay was met twee assists en een doelpunt de gevierde man bij de winnende ploeg.

Wotte nam na de afstraffing tegen Ajax geen halve maatregelen. Hij kraakte, naar eigen zeggen, harde noten in de spelersgroep. Ook deed hij aan zelfkritiek. De gezamenlijke bezinning leidde tot vijf wijzigingen in het basisteam en een betere instelling. Degradatiekandidaat FC Zwolle was het gewillige slachtoffer van de hernieuwde dadendrang bij de Brabanders.

Mistig

Willem II pakte de wedstrijd in het mistige Zwolle slim aan. De Tilburgers hielden veel mensen achter de bal en lieten de thuisploeg rustig het spel maken. Bij balbezit schakelde het team van Wotte snel over naar de aanvallers Quinn en Ceesay, met schaduwspits Van der Gun als verbindingsman.

Al in de dertiende minuut had het countervoetbal van Willem II succes. Ceesay, die tegenstander Van der Haar een vervelende avond bezorgde, bediende Quinn met een scherpe voorzet op maat. De Noord-Ier scoorde met een simpele voetbeweging, zoals alleen een echte spits dat kan, 0-1. Willem II speelde daarna een gewonnen wedstrijd.

Longen uit het lijf

Toch was Wotte er lange tijd niet gerust op. Hij schreeuwde in de eerste helft de longen uit zijn lijf. De voormalige KNVB-coach schold achtereenvolgens Quinn, terug van een schorsing, Mariana en Van der Gun de huid vol. Op slag van rust zakte de hartslag van de ongedurige Wotte naar een aanvaardbaar niveau. Van der Gun verdubbelde de voorsprong met een bekeken schot in de verre hoek, met Ceesay opnieuw als aangever.

Omhoog

De tweede helft stond in het teken van de Tilburgse behoudzucht en de Zwolse machteloosheid. De thuisploeg viel zonder veel overtuiging en creativiteit aan. Nieuwkomer Van Beukering, gehuurd van Vitesse, kwam amper in scoringspositie. Willem II bleef kalm overeind en bouwde via een doeltreffende kopbal van Ceesay de score uit naar 0-3. De inmiddels schorre Wotte zag het allemaal tevreden aan. Zijn ploeg mag weer omhoog kijken op de ranglijst.