AMSTERDAM - Een groep van ongeveer honderd Ajax-supporters heeft woensdagavond geprotesteerd tegen de play-offs. Zij vertrokken rond 19.00 uur vanaf het Max Eeuweplein in Amsterdam en liepen via het Leidseplein en Rembrandtplein naar de Dam, om daar in een café naar de wedstrijd Heerenveen tegen Ajax te kijken.

Ze droegen spandoeken met daarop verwijzingen naar leuzen van de sponsors van de Amsterdamse voetbalploeg.

De fans zijn het niet eens met het systeem van play-offs dat de KNVB vorig jaar in Nederland introduceerde. "Het is gewoon een poging om extra geld te verdienen", verklaart een woordvoerder. "En we hebben het niet nodig om extra spanning in de competitie te brengen. Dat heeft de laatste wedstrijd wel bewezen."

De demonstranten vinden dat play-offs niet thuis horen in het voetbal en dat, als ze dan toch gespeeld moeten worden, seizoenkaarthouders daar geen aparte kaartjes voor hoeven te kopen. Daarom gaan ze uit protest zelf niet naar de wedstrijd, maar kijken ze het op een televisiescherm in een café. "Voor velen van ons is het lang geleden dat we niet live bij een wedstrijd aanwezig zijn."

Steun

Deze actie gaat volgens de woordvoerder in tegen de wens van Ajax, die juist de supporters heeft gevraagd om de club te steunen in deze wedstrijden om Europees voetbal. Hij benadrukt daarom dat de acties niet gericht zijn tegen Ajax. "Die steunen we natuurlijk voor de volle 100 procent. We protesteren puur tegen de organisatie van de play-offs."