LEIPZIG - De Nederlandse zaalhockeysters zijn bij het wereldkampioenschap in Leipzig ongeslagen gebleven in groep B. Oranje won vrijdag achtereenvolgens van Frankrijk en het zwakke Mexico en ontliep daarmee Duitsland in de halve eindstrijd. Daarin is zaterdag Tsjechië tegenstander.

De mannen redden het ondanks een dikke zege op de Verenigde Staten niet. Polen werkte niet mee en verloor van Frankrijk met -5. Beide teams gaan door naar de medaillestrijd, Nederland kan nog hooguit vijfde worden.

Prijsschieten

Voor de Nederlandse vrouwen was de laatste groepswedstrijd tegen Mexico prijsschieten: 15-0. Maartje Goderie nam vier doelpunten voor haar rekening, Sabine Romkes scoorde drie keer. Keepster Marlieke van de Pas zag welgeteld twee keer een Mexicaanse in haar doelgebied verschijnen.

Druk

Eerder op de dag kreeg het team van bondscoach Erik Verboom meer tegenstand van Frankrijk, op dat moment nog ongeslagen. De topper eindigde in 4-2, maar vooral in de eerste helft had Lisanne de Roever het druk in het Nederlandse doel. Vooral de Franse aanvalster Peggy Bergere was gevaarlijk. Nederland hield de schade beperkt en ging rusten met 1-1.

Na de hervatting kreeg Oranje grip op de tegenstander. Janneke Schopman en Goderie zetten het team op een 3-1 voorsprong. Frankrijk probeerde het nog met een wanhoopsoffensief door de keepster in te ruilen voor een veldspeelster, maar Nederland hield stand.

Mannen

De Nederlandse mannen hielden de hoop levend door Australië met -4 de baas te blijven. Topschutter Roderik Weusthof maakte in de laatste minuut de winnende treffer uit een strafcorner. De opdracht van bondscoach Joos Bellaart was vervolgens huis te houden tegen de Verenigde Staten. Dat gebeurde met 11-1, na een ruststand van 7-1. Weusthof was tegen de Amerikanen topscorer met vier treffers, waarvan drie uit strafballen. Richard de Snayer en Jeroen van Eijk troffen ieder tweemaal doel.

Het goede doelsaldo bood zowaar nog uitzicht op de halve finale. De benodigde medewerking van Polen, dat al zeker was van een plek bij de laatste vier, bleef echter uit. De Fransen versloegen de groepswinnaar en treffen nu het favoriete Duitsland. Nederland speelt zondagmorgen om de vijfde plaats tegen Canada.