BARCELONA - Joan Gaspart stapt per 1 maart op als voorzitter van FC Barcelona. In juni worden er vervroegde verkiezingen gehouden om de vacante post in te vullen. Dat was vrijdagavond het resultaat van de spoedzitting van het bestuur van de Catalaanse club.

Gaspart heeft de algemene ledenvergadering met een maand vervroegd, van 1 april naar 1 maart. Op die bijeenkomst zal hij de voorzittershamer overdragen aan een van de vice-presidenten. De leden moeten dan hun fiat geven aan zijn voorstel voor vervroegde voorzitterverkiezingen.

Crises

De 58-jarige Gaspart wordt verantwoordelijk gehouden voor de sportieve, financiële en politieke crisis van de club. De voorzitter nam Louis van Gaal in dienst en ontsloeg hem op 28 januari wegens slechte prestaties. De club staat vijftiende in de Primera Division en nadert de degradatiezone.

Gaspart hield lang het hand boven het hoofd van Van Gaal waardoor er andere bestuursleden opstapten. Ook staat de eens zo rijke club zwaar in het rood. De club heeft volgens het tijdschrift Mercado di Dinero een schuld van 230 miljoen euro. De helft daarvan kan op rekening van Gaspart geschreven worden. Hij spendeerde 95 miljoen euro aan aankopen in het vorige seizoen en 16 miljoen euro in dit seizoen.