GOTEBORG - Gianni Romme verschijnt zaterdag op de eerste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen allround in Göteborg in de eerste rit van de 500 meter aan de start. De voormalig wereldkampioen werd bij de loting gekoppeld aan de Noor Eskil Ervik.

Bij de vrouwen komt van de Nederlandse deelneemsters Marja Vis als eerste aan de beurt, in de vijfde rit, tegen de Italiaanse Mayr. Renate Groenewold werd bij de loting voor de 500 meter gekoppeld aan Claudia Pechstein. Een andere aardige confrontatie op de kortste afstand is die tussen de rappe Amerikaanse Jennifer Rodriguez en titelfavoriete Cindy Klassen uit Canada, onlangs nog succesvol op de WK sprint. Zij is op de 3 kilometer overigens tegenstandster van Vis. Groenewold rijdt op die afstand ook tegen een Canadese, Clara Hughes.

Bij de mannen treft Mark Tuitert op de sprint de Amerikaan Derek Parra, Rintje Ritsma schaatst tegen de Japanner Nozaki. Ids Postma komt in de baan tegen de Canadees Knoll, die op de 5 kilometer Tuitert treft. Postma lootte op de lange afstand de Noor Saetre. Ritsma komt uit tegen Parra, Romme begint op de 5 kilometer in de slotrit tegen de Canadees Elm.