AMSTERDAM/HEERENVEEN - Met een lichte training van nog geen vijftig minuten besloot Ajax dinsdagmiddag de voorbereiding van het eerste duel in de play-offs bij Heerenveen. Trainer Henk ten Cate van de Amsterdamse club kan alleen maar hopen dat zijn moegestreden spelers woensdagavond wel weer de kracht hebben om de eerste hindernis op weg naar de voorronde van de Champions League succesvol te nemen.

Ajax begint het duel in het Friese Abe Lenstra-stadion met de wetenschap dat het nog geen 72 uur eerder met tien spelers in De Kuip tegenover een voltallig AZ stond. De formatie prolongeerde na 120 minuten voetballen en zestien strafschoppen weliswaar de bekertitel. De spelers van Ajax waren echter te moe om feest te vieren.

Kramp

Wesley Sneijder moest zich tijdens de finale laten vervangen met kramp. Ook John Heitinga, Jaap Stam en Ryan Babel konden eigenlijk niet meer verder. Ze strompelden richting het laatste fluitsignaal van arbiter Dick van Egmond. "Ik was blij dat ik geen strafschop hoefde te nemen", bekende Stam na afloop. "Ik had al bij de aanloop naar de stip toe weer kramp gekregen."

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, moesten de spelers van Ajax maandag ook nog hun vrije avond inleveren. De gemeente Amsterdam wilde op het Museumplein feestelijk stilstaan bij de bekerwinst. De spelers van Ajax toverden daarom hun beste glimlach op het gezicht en bleven zoals afgesproken precies een uur op het podium.

Sneijder

Op de training van dinsdag was duidelijk te zien dat de Amsterdammers allesbehalve hersteld waren van de zware bekerfinale. Ajax oefende in een laag tempo en trainer Ten Cate dirigeerde zijn spelers al na vijftig minuten weer richting de kleedkamer. Sneijder sloeg de training helemaal over. Hij bleef zitten op een stoeltje langs de zijlijn maar is tegen Heerenveen naar verwachting wel weer inzetbaar.

Ajax stuit in Friesland zonder Gabri, Leonardo en Zdenek Grygera op een uitgeruste tegenstander. De laatste wedstrijd van Heerenveen dateert alweer van meer dan een week geleden, toen Feyenoord naar de zevende plaats werd verwezen (5-1). Trainer Gertjan Verbeek keek zondag in De Kuip glimlachend toe hoe de komende tegenstander uit Amsterdam de zwaarste inspanning van het seizoen leverde.

De oefenmeester zal zijn spelers ongetwijfeld opdragen om er een harde en slopende wedstrijd van te maken. Het is er Heerenveen alles aangelegen om zondag met een voorsprong aan de return in de ArenA te beginnen. Verbeek mist Petter Hansson, Thomas Prager en Ugur Yilderim. Hij heeft wel de beschikking over de meest scorende aanvaller van de eredivisie. Aanvoerder Stam staat drie dagen na zijn zware strijd met Moussa Dembélé voor een ontmoeting met topschutter Afonso Alves, in de reguliere competitie goed voor 34 treffers. Het boegbeeld van Ajax kan zijn borst nat maken.