AMSTERDAM - Ivan Basso ontkent dat hij zich heeft vergrepen aan het gebruik van doping. De 29-jarige Italiaanse wielrenner verklaarde dat één dag nadat hij toegaf contact te hebben gehad met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

"Ik heb nooit iets illegaal gedaan", zei de winnaar van de Ronde van Italië dinsdag.

Basso bekende contact gezocht te hebben met Fuentes. Ook gaf hij toe de Spanjaard een bloedmonster te hebben overhandigd voor het gebruik van doping. "Het was een moment van zwakte. Maar ik heb nooit doping gebruikt en ook nooit illegale bloedtransfusies gehad."

Het Italiaanse Olympisch Comité Coni heropende woensdag de zaak tegen Basso omdat het nieuw bewijs van de Spaanse justitie had gekregen. De omstreden Madrileense sportarts Fuentes werd in mei in Madrid opgepakt vanwege bloeddopingpraktijken in de internationale sportwereld.

Giro

De Spaanse justitie richtte zich bij de jacht op de betrokkenen voornamelijk op het wielerpeloton. Basso leverde een week geleden vanwege de heropening van zijn zaak zijn contract bij Discovery in. Hierdoor start hij over vier dagen niet mee in de Giro, waar hij zijn titel van vorig jaar wilde verdedigen.