RIJSWIJK - Voor het tweede achtereenvolgende seizoen beginnen woensdag de play-offs in het betaald voetbal. De clubs strijden om deelname aan de voorronde van de Champions League, de UEFA-beker, het Intertoto-toernooi en voor een plek in de eredivisie.

Ajax, AZ, FC Twente en SC Heerenveen, de nummers 2 tot en met 5 op de ranglijst, maken onderling uit wie in augustus deel mag nemen aan de derde voorronde van de Champions League. In de eerste ronde van de play-offs gaat Ajax woensdag op bezoek bij Heerenveen, AZ speelt een uitwedstrijd tegen FC Twente.

Zondag zijn de returns. De twee uiteindelijke winnaars spelen tegen elkaar in een ' dubbele finale' op zondag 20 en 27 mei. De winnaar van de ontmoeting tussen Heerenveen en Ajax speelt daarbij eerst in eigen stadion.

Feyenoord

De drie verliezers van deze play-offs zijn al verzekerd van een plek in het UEFA-bekertoernooi. Daar komt nog één ploeg bij, te weten Roda JC, Feyenoord, FC Groningen of FC Utrecht (de nummers 6 tot en met 9 op de ranglijst).

In de eerste ronde neemt Utrecht het woensdag op tegen Roda JC, donderdag gaat Feyenoord op bezoek bij Groningen. De returns zijn zaterdag (Roda - Utrecht) en zondag (Feyenoord - Groningen). Ook hier spelen de twee winnaars tegen elkaar in een finale over twee wedstrijden. De speeldata zijn donderdag 17 en zondag 20 mei.

De club die de finale voor een plaats in de UEFA Cup verliest, maakt nog wel kans op deelname aan Europees voetbal. Die ploeg neemt het namelijk op tegen de winnaar van de play-offs voor Intertotovoetbal. Dat zijn NEC, NAC Breda, Vitesse en Sparta (de nummers 10 tot en met 13 op de ranglijst).

In de eerste ronde treft Vitesse woensdag NAC Breda, donderdag speelt Sparta in eigen stadion tegen NEC. De returns zijn zaterdag (NAC Breda - Vitesse) en zondag (NEC - Sparta). De twee winnaars spelen een finale over twee wedstrijden, eveneens op donderdag 17 en zondag 20 mei.

Promotie/degradatie

De play-offs voor promotie/degradatie zijn al begonnen. In de eerste ronde schakelden Veendam en Dordrecht respectievelijk Go Ahead Eagles en FC Zwolle uit. Nu zijn nog acht clubs over. Zij strijden om twee plaatsen in de eredivisie. Excelsior (16e in de eredivisie) speelt woensdag eerst een uitwedstrijd tegen Veendam.

RKC Waalwijk (de nummer 17 uit de eredivisie) moet op bezoek bij Dordrecht. De andere twee duels van woensdag zijn: FC Volendam - RBC Roosendaal en FC Den Bosch - VVV Venlo. De returns van de vier wedstrijden zijn zaterdag en zondag.

De uiteindelijke winnaar van Dordrecht - RKC treft in de derde ronde de winnaar van Volendam - RBC. In de andere finale speelt de winnaar van Den Bosch - VVV tegen Veendam of Excelsior. Ook in de derde ronde gaat het weer om een 'dubbele finale'. De speeldata zijn zondag 20 en donderdag 24 mei.