ROME - Ivan Basso heeft zijn betrokkenheid bij de Spaanse dopingzaak Operación Puerto toegegeven. De Italiaanse wielrenner besloot maandag zijn medewerking te verlenen aan de aanklager van het Italiaanse Olympische Comité (CONI). Dat maakte het CONI bekend.

Bekijk video

Basso was op eigen initiatief naar het kantoor van het CONI gekomen, heeft zijn medewerking aangeboden en is bereid zijn aandeel in het dopingschandaal uit te leggen, aldus het comité.

Justitie beloofde de 29-jarige Basso zondag strafvermindering als hij zou meewerken met de sportautoriteiten. Hij is vorige week verhoord door het CONI. De winnaar van de Ronde van Italië heeft vragen beantwoord, maar had tot nu toe ontkend dat hij banden heeft onderhouden met de Spaanse arts Fuentes.

Fuentes

De Puerto-affaire begon in mei vorig jaar met de arrestatie van vijf personen, onder wie voormalig ploegarts Fuentes. In het lab van Fuentes zijn bloedzakjes gevonden die aan onder anderen Basso zouden toebehoren. Tientallen wielrenners zijn in verband gebracht met de zaak, maar alleen van de Duitser Jan Ullrich zou een DNA-match zijn vastgesteld.

Wegens gebrek aan bewijs verviel vorig jaar de aanklacht tegen Basso maar zijn naam keerde twee weken geleden terug. Het leidde er vorige week maandag toe dat hij zelf opstapte bij zijn Amerikaanse werkgever Discovery Channel.