EINDHOVEN - Ronald Koeman dient zijn contract bij de PSV 'gewoon' uit. Dat hebben de club en Koeman maandag laten weten. De trainer heeft in Eindhoven nog een verbintenis voor één seizoen.

De trainer botste de afgelopen weken met de clubleiding. Voorzitter Frits Schuitema gaf aan dat hij twijfels had over de coach, waarna de partijen openlijk ruzieden. Uiteindelijk zijn de plooien maandag definitief gladgestreken: Koeman blijft trainer, hij houdt zijn eigen trainersstaf en Schuitema heeft gezegd dat hij spijt heeft van de gang van zaken in de afgelopen weken.

Dat is op zich opmerkelijk. Voor en ook nadat PSV vorige week onverwachts de landstitel greep, gebruikte Schuitema stevige woorden. Hij was ontevreden over de tweede seizoenshelft van PSV en gaf aan dat hij Koeman daar verantwoordelijk voor achtte. Koeman gaf op zijn beurt aan dat hij vertrouwen van de clubleiding miste.

Daarop volgden enkele gesprekken. Koeman praatte vrijdag met Schuitema, de Raad van Commissarissen en toekomstig algemeen directeur Jan Reker om vervolgens in zijn huis in Portugal de situatie te overdenken. Maandag kwamen de partijen in hotel De Rosep in Oisterwijk opnieuw bij elkaar. Hun conclusie was dat de strijd in de media te heftig is geweest en dat er voldoende vertrouwen is om ook volgend seizoen met elkaar door te gaan.

'Keurig gesprek'

Schuitema: "We hebben het afgerond. Het was een positief en keurig gesprek, waarin alle pijnpunten zijn weggenomen. Het verleden is voorbij, we gaan nu werken aan hopelijk een herhaling van het afgelopen seizoen."

De preses gaf aan dat hij zich op sommige momenten te veel heeft laten leiden door emoties en gaf aan daar spijt van te hebben. "Er zat aan mijn kant een stuk ontevredenheid en natuurlijk ook emotie. Dat hebben we nu heel goed uitgesproken. Ik ben blij met de uitkomst van het gesprek en heb de stellige indruk dat Koeman dat ook is."

Persverklaring

Koeman wilde maandag niets zeggen. Direct na het gesprek in Oisterwijk stapte hij in de auto van zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk en ontvluchtte daarmee de media. Later liet hij in een summiere persverklaring van de club wel weten dat hij blij is dat de situatie achter de rug is en dat hij met veel vertrouwen en een positief gevoel aan het nieuwe seizoen begint.

Miraculeus

De controverse tussen Koeman en Schuitema begon nadat de voorzitter eind april niet wilde aangeven of de trainer ook na dit seizoen nog in dienst van de Brabantse club zou zijn. De preses zei dat nadat PSV in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen gelijkspeelde tegen FC Utrecht en daardoor het zicht op de landstitel kwijtraakte. Nadat PSV tegen Vitesse op miraculeuze wijze alsnog kampioen werd, herhaalde Schuitema die woorden.

Verval

Hij wilde het seizoen evalueren. PSV verspeelde na de winterstop een voorsprong van elf punten op Ajax en twaalf op AZ. Schuitema wilde een verklaring voor het verval en wees daarbij nadrukkelijk in de richting van de trainer.

Hoe het conflict tussen Koeman en Schuitema uiteindelijk is opgelost, is onduidelijk. Beide kampen wilden niet inhoudelijk reageren op de gesprekken. Schuitema gaf wel aan dat er nooit sprake is geweest van mogelijke veranderingen in de trainersstaf. Koeman werkt ook volgend jaar met Tonny Bruins Slot en Jan Wouters als assistenten.