ROTTERDAM - De methode-Beenhakker bestaat niet. Dat zei Don Leo maandag met grote stelligheid bij zijn rentree in De Kuip. "We gaan even gas geven bij Feyenoord. Ik kan niet wachten", sprak de 64-jarige interim-coach op zijn eerste werkdag bij zijn grote jeugdliefde.

Bekijk video: Beenhakker geeft tekst en uitleg

Bekijk video: Peter Bosz: 'Als iemand het kan is Leo het'

Beenhakker werd tijdens zijn drukbezochte persconferentie geconfronteerd met enkele vermeende kenmerken in zijn vertrouwde aanpak. Praatje, bakkie, arm om schouder, van die informele dingen. De doorgewinterde trainer kon er wel om lachen.

Bakkie

"Ik denk dat er bij Feyenoord de afgelopen maanden juist meer dan genoeg is gepraat. Het is de hoogste tijd dat we weer op het veld gaan praten, als je begrijpt wat ik bedoel. Dan zullen we ook best wel eens een keer een bakkie doen met elkaar. Ook zal af en toe een lach klinken. Ja, want denk je dan?"

Beenhakker: "Ik sta voor een grote uitdaging. Een dienstverband voor twee weken is ook voor mij nieuw. De factor tijd is onze grootste vijand. Donderdag wacht FC Groningen al. Natuurlijk is de druk groot, maar dat hoort erbij. Het is nu tijd voor de grote jongens bij Feyenoord. Die laat ik in de sterkst mogelijke opstelling met elkaar de klus klaren."

Gedichtje

De ontspannen Beenhakker had met zijn eerste woorden in De Kuip meteen al de lachers op zijn hand. Hij begon met een vriendelijke sneer naar AZ-collega Louis van Gaal. "Ik heb erover nagedacht, maar ik heb geen gedichtje geschreven", opende hij zijn perspraatje. Hij doelde op het rijmpje dat Van Gaal ooit bij zijn rentree bij Ajax tot enige verbazing van alle aanwezigen in de Amsterdamse perskamer voordroeg.

Beenhakker bevestigde desgevraagd dat hij op no cure, no pay-basis aan de slag gaat bij Feyenoord. Als hij er niet in slaagt om de Rotterdamse ploeg in de play-offs aan het vierde en laatste UEFA-bekerticket te helpen, krijgt hij geen euro voor zijn werkzaamheden als oproepkracht.

Benzinebonnen

"Het gaat natuurlijk helemaal niet om geld. Het gaat om gevoel. Dit moet ik doen bij Feyenoord. Als ik niet zou geloven in de goede afloop, zou ik er niet eens aan beginnen. Dat had ik beter thuis kunnen blijven, hoewel het altijd enig is om De Kuip weer eens van binnen te bekijken. Als het niet lukt? Dan hoef ik niet eens mijn benzinebonnen terug te hebben. Maar ik doe niet aan doemdenken. We moeten binnen twee weken hiermee klaar zijn. De Intertoto komt al helemaal niet voor in mijn gedachtenwereld."

Voldoet hij aan zijn ultrakorte opdracht, dan kan Don Leo rekenen op een aardige bonus voor zijn vriendendienst. "Daar waren we binnen 10 seconden uit", zei Beenhakker. "Leo weet dat Feyenoord niet de rijkste club van Nederland is, integendeel zelfs", sprak financieel directeur Onno Jacobs veelbetekenend.