ROTTERDAM - Ajax verzachtte zondagavond het leed van de verloren kampioensrace met een troostprijs. De formatie verzekerde zich met een zege op AZ, na verlenging en strafschoppen, voor het tweede seizoen op rij van de nationale beker en begint daardoor met een goed gevoel aan de play-offs.

Bekijk video

Ajax, dat de reguliere speeltijd en verlenging op 1-1 afsloot, dankte de zwaar bevochten overwinning aan een gewonnen serie van zestien strafschoppen. Na veertien foutloze pogingen miste Ryan Donk namens AZ.

Edgar Davids zorgde er vervolgens voor dat AZ opnieuw met lege handen kwam te staan. De club verloor eerder ook al het uitzicht de UEFA-beker en de titel.

Ingetogen

Davids genoot ingetogen van de bekertriomf op AZ. "We kunnen niet helemaal los gaan nu. Woensdag moeten we weer aantreden voor de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Heerenveen. Daar moeten we ons nu op richten", zei de man die de beslissende strafschop inschoot.

De spelers van Heerenveen en FC Twente zullen, net als de meeste televisiekijkers, een goed gevoel hebben overgehouden aan de boeiende finale. Ze zagen hoe hun tegenstanders drie dagen voor het eerste duel in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League tijdens twee uur voetbal een enorme krachtsinspanning leverden.

Negatief

Scheidsrechter Dick van Egmond vervulde een negatieve hoofdrol in het meeslepende voetbalgevecht. De arbiter zag zware overtredingen over het hoofd en floot vaak wanneer hij voordeel moest toekennen. AZ was het grootste slachtoffer van de leidsman.

Van Egmond verzuimde in de twaalfde minuut voor een strafschop te fluiten toen John Heitinga de doorgebroken Moussa Dembélé duidelijk zichtbaar vloerde. AZ leidde op dat moment al met 1-0 omdat diezelfde Dembélé in de vierde minuut profiteerde van de ruimte die hij van Thomas Vermaelen kreeg.

Kansloos

De Belgische spits van AZ liet doelman Maarten Stekelenburg met een hard en geplaatst schot kansloos: 1-0. Scheidsrechter Van Egmond zag in de negentiende minuut ook over het hoofd dat Ryan Donk de bal met zijn arm in het doel van Ajax werkte.

Grensrechter Adriaan Inia behoedde de arbiter voor een blunder en stak zijn vlag in de lucht.

Dembélé

AZ begon het duel zonder Danny Koevermans. Trainer Louis van Gaal gaf de voorkeur aan de spitsen Shota Arveladze en Dembélé. De laatstgenoemde negentienjarige krachtpatser uit België bezorgde de van een hamstringblessure herstelde Jaap Stam handenvol werk.

De aanvoerder van Ajax kon duwen en trekken wat hij wilde. Dembélé kreeg hij bijna niet naar de grond.

Davids

Bij Ajax was Edgar Davids het toonbeeld van onverzettelijkheid. De ervaren middenvelder won nagenoeg al zijn duels maar constateerde ook dat beide aanvallers van de Amsterdamse club voor rust nauwelijks kansen kregen.

Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel vochten vaak een ongelijke strijd uit tegen de vier verdedigers van AZ.

Raak

Trainer Henk ten Cate overwoog in de persoon van Tom de Mul net een derde aanvaller te brengen toen hij de gelijkmaker mocht bejubelen. Klaas-Jan Huntelaar schoot op aangeven van Wesley Sneijder in de vijftigste minuut raak: 1-1.

Van Gaal bracht het laatste half uur met Nourdin Boukhari en Koevermans twee frisse aanvallers in zijn ploeg. De eerstgenoemde Marokkaan had geluk dat Van Egmond niet naar de strafschopstip wees toen hij Gabri naar de grond werkte.

Aanval

Ook trainer Ten Cate koos na ruim een uur voor de aanval. Hij bracht aanvaller De Mul voor linksback Urby Emanuelson.

Davids raakte in de tachtigste minuut na een fraaie actie de paal en de moegestreden Sneijder viel uit met kramp. Ajax leek in de slotfase op weg naar de zege maar verloor Gabri met een rode kaart.

Hoofd

De Spanjaard sloeg Demy de Zeeuw tijdens een duel op de achterkant van het hoofd. Arbiter Van Egmond ontging het handgemeen. Grensrechter Inia lette opnieuw wel goed op.

Ten Cate liet zijn tiental ook in de verlenging met drie aanvallers spelen. Aanvoerder Stam voorkwam dat die keus slecht uitpakte. Hij hielp in de slotfase van de verlenging doelman Stekelenburg en blokte schoten van Jenner en Koevermans.

Strafschoppen

Arveladze kopte in de slotseconden van de extra speeltijd nog op de lat. De Georgiër zag vervolgens in de verloren strafschoppenserie (7-8) gelaten toe dat AZ voor de tweede keer binnen een week in Rotterdam met lege handen kwam te staan.

Teleurstelling

Bij AZ overheersde na de wedstrijd de teleurstelling. "Deze klap komt weer hard aan. Vooral de manier waarop. We waren twee keer zo dichtbij", aldus de anders zo nuchtere Demy de Zeeuw.

Topschutter Koevermans na de laatste strafschop van Davids:"Ik kan niet meer huilen. Ik heb al mijn tranen verbruikt toen we vorige week van Excelsior verloren."

Moegestreden

"We zijn niet alleen moegestreden", besefte verliezend trainer Louis van Gaal. "We hebben ook mentaal weer een opdoffer gehad."

"Eerst verliezen we in de UEFA-beker van Werder Bremen, dan kunnen we niet voorkomen dat PSV toch kampioen wordt. Het gaat maar door."

Geluk

Ajax-coach Henk ten Cate sprak van een "leuke" overwinning. "Ik ben vooral blij voor de jongens. Ze hebben keihard gewerkt."

"AZ was na de rode kaart bij ons voor Gabri veel beter. We hadden het geluk aan onze zijde. Het was een prachtige wedstrijd. Alles zat erin. Ik denk wel dat alle kijkers hebben genoten."

Huldiging

De huldiging van de spelers van Ajax vindt maandag om 19.00 uur plaats op het Museumplein. De formatie speelt echter op woensdag alweer de eerste wedstrijd in de play-offs tegen Heerenveen.

"Dat is natuurlijk geen gelukkige planning", constateerde trainer Henk ten Cate van Ajax. "Toch vind ik dat we iets voor onze supporters moeten doen. De fans hebben ons vandaag in Rotterdam weer enorm gesteund."

"Daarbij is Heerenveen toch al in het voordeel. Die beginnen aan de wedstrijd in de wetenschap dat ze anderhalve week hebben kunnen uitrusten."