LAUSANNE - Thomas Dekker heeft zondag de 61e editie van de Ronde van Romandië, onderdeel van de ProTour, op zijn naam gebracht.

De 22-jarige Nederlandse wielrenner uit de Raboploeg zegevierde in de afsluitende tijdrit in Lausanne over ruim 20 kilometer en nam de gele trui over van de Amerikaan Chris Horner.

"Ik ben verschrikkelijk blij, maar ook verbaasd", reageerde de jonge Nederlandse winnaar na afloop. "Deze Tour stond eigenlijk helemaal niet op mijn programma. Ik wist helemaal niet dat ik zo sterk was."

Specialist

Dekker, die zich in het verleden al vaker onderscheidde als specialist in het rijden tegen de klok, finishte na 26 minuten en 36 seconden. Daarmee voldeed hij ruimschoots aan de opdacht: 9 tellen goedmaken op Horner en 2 op de Spanjaard Igor Anton Hernandez. Beiden kwamen in de slotrit in het stuk niet voor.

Savoldelli

De Italiaanse Paolo Savoldelli werd tweede op 5 seconden. De Kazachstaan Andrej Kasjetsjkin gaf als nummer drie 12 tellen toe. Horner arriveerde met bijna een minuut achterstand op de eindstreep.

Dekker bewees zaterdag al dat er de komende jaren wel degelijk rekening met hem moet worden gehouden als ronderenner. Hij reed onder barre omstandigheden met de besten mee omhoog naar Morgins.

Slinger

De Spaanse klimmer Igor Anton Hernandez kon hem alleen door een slinger aan zijn stuur te geven de etappezege claimen.

Een protest tegen snijden haalde niets uit. "Dan moet ik maar de tijdrit van mijn leven rijden", keek Dekker meteen vooruit. Hij hield woord.