BRUSSEL - Kim Clijsters beëindigt per direct haar tennisloopbaan. De 23-jarige Belgische heeft dit zondag op haar website bekendgemaakt. Ze was al aan haar laatste jaar op het hoogste niveau bezig. Voor de komende maanden had ze echter nog een aantal toernooien gepland waaronder Wimbledon.

Volgens Clijsters was na het 'fantastisch en ontroerend afscheid' in februari bij haar laatste optreden in het toernooi van Antwerpen 'de veer gebroken'. Ook fysiek kon ze zich niet meer opladen. De vele blessures die haar ook regelmatig aan de kant hielden, hebben haar het plezier ontnomen.

De tennisster uit Bree, die op 14 juli in het huwelijk treedt met de Amerikaanse basketballer Brian Lynch, heeft daarom besloten nu al te stoppen.

Kwetsuren

"Het is meer dan mooi geweest. De rackets gaan aan de haak", lichtte Clijsters haar besluit toe. "De steeds terugkerende kwetsuren, het 's morgens moeizaam uit het bed kruipen en een uurtje nodig hebben alvorens de stramme spieren weer opgewarmd zijn, de voorbereidingen voor de trouwerij met Brian die ontzettend veel tijd in beslag nemen, het maakt het allemaal nog moeilijker om door te gaan."

Successen

Clijsters won in haar loopbaan in totaal 34 toernooien op de WTA-tour. Ondanks haar vele successen wist ze in het enkelspel slechts een Grandslamtoernooi op haar naam te brengen. Na een reeks finales bij de Australian Open (2004), Roland Garros (2001 en 2003) en de US Open (2003) lukte het haar in 2005 in New York eindelijk om een eindstrijd te verzilveren.

Ze won ook de dubbeltoernooien van Roland Garros en Wimbledon en won in totaal elf titels in deze discipline.

Leeftijd

Ze beseft dat ze op jonge leeftijd stopt. "Het was gemakkelijk om er nog enkele maanden mee door te gaan en de vier grootverdieners in het tennis (de drie Grand Slams en de Masters) nog mee te pakken. Geld is belangrijk, maar niet het belangrijkste in mijn leven. Gezondheid en privégeluk zijn des te belangrijker", aldus Clijsters, die lange tijd was verloofd met de Australiër Lleyton Hewitt.

Herinneringen

Clijsters stond in haar loopbaan negentien weken op de eerste plaats van de wereldranglijst. Ze noemt dit een van de mooiste herinneringen. "Naast de vele toernooizeges, de Grands Slams in het enkel en dubbel, wereldkampioen.

Prachtige momenten, maar minder belangrijk dan het genieten met de andere speelsters, het plezier met de fans in binnen- en buitenland, de uitgelatenheid op de gehandicaptendag of de blije gezichten bij de ouderen bij 'Kim op de koffie'."

Tijd

Clijsters kende een goede start van haar afscheidsjaar met de eindzege bij het toernooi in Sydney. Maar na de nederlaag in de tweede ronde van het toernooi in Warschau tegen de Oekraïnse Julia Vakoelenko besefte Clijsters dat ze genoeg had van het bestaan als tenisster. "Tijd nu voor een nieuw leven.

Tijd voor trouwen. Kinderen? Tijd voor kokkerellen en met mijn hondjes spelen. En vooral veel tijd voor mijn familie en vrienden. Niet meer reizen. Geen vliegtuigen meer in en uit. Geen geroddel of leugens meer in de kranten moeten lezen. Geen jetlag meer en geen koffers meer in- en uitpakken."

Feest

Clijsters kondigde aan in september nog een groot feest te organiseren voor de fans die haar de afgelopen jaren hebben gesteund.