MORGINS - Igor Anton heeft zaterdag de vierde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Spaanse wielrenner versloeg na een rit over bijna 156 kilometer van Charmey naar de wintersportplaats Morgins de Nederlandse belofte Thomas Dekker in de sprint.

De Amerikaan Chris Horner finishte als derde en nam de leiderstrui over van Paolo Savoldelli. De Italiaan moest, nadat Igor Anton op de laatste col het initiatief had genomen, een paar kilometer voor de top lossen. Hij verloor uiteindelijk zestien tellen.

De koninginne-etappe werd verreden onder barre omstandigheden. Het was koud en de regen kletterde bij tijd en wijle neer. Valpartijen waren op het natte wegdek bijna onvermijdelijk.

Gesink

Robert Gesink kon opnieuw met de beteren mee omhoog. De Rabo-coureur kwam als veertiende aan in Morgins op ruim driekwart minuut van de winnaar en ploeggenoot Dekker. Deze is in de algemene rangschikking nu derde achter Horner en Igor Anton.

Het verschil met de koploper is negen seconden. Dat biedt perspectief voor de eindzege met de afsluitende tijdrit aan de overzijde van het meer van Genève op komst. De race tegen de klok in Lausanne is 20,4 kilometer lang.

Jammer

Dekker, die zich zaterdag nadrukkelijk aandiende als opvolger van Michael Boogerd als Nederlandse ronderenner, klaagde na afloop dat de dagzege hem was ontstolen door Anton. De Bask sneed hem in de spurt duidelijk maar werd daarvoor niet bestraft. Een protest haalde niks uit. "Toch jammer", reageerde Dekker op de aan hem gewijde website TDmagazine. "Ik voelde me sterk. Wel doe ik goede zaken voor het klassement. Nu zondag de tijdrit van mijn leven rijden."