MANCHESTER - Doelman Edwin van der Sar heeft het Engelse kampioenschap voor Manchester United zaterdag heel dichtbij gebracht.

In de derby tegen Manchester City keerde de recordinternational van Oranje in de slotfase een strafschop van Darius Vassell.

Mede daardoor konden de Mancunians drie kostbare punten veilig stellen in de titelrace met Chelsea (1-0).

Ronaldo

Het doelpunt kwam op naam van Cristiano Ronaldo, die in de 35e minuut wel een strafschop wist te benutten.

Door de kleine zege op de stadgenoot liep de voorsprong van Manchester United op Chelsea op tot acht punten.

De Londense ploeg speelt zondag bij Arsenal. Als de titelverdediger in deze derby niet wint, is United voor de zestiende keer kampioen met nog twee duels te spelen.

Ferguson

"Een gelijkspel zou me wel bevallen", sprak coach Sir Alex Ferguson met een brede grijns. "Ik ga niet kijken, hoor. Ik ben van plan even naar Spanje te gaan. Als dat niet doorgaat, speel ik zondag een rondje golf."

Bij winst van Chelsea op Arsenal kan de ploeg van coach José Mourinho woensdag de druk op Manchester United nog wel een beetje opvoeren.

Beide titelkandidaten spelen dan in Londen tegen elkaar in een inhaalwedstrijd. Indien Chelsea ook dat duel wint, is het verschil nog maar twee punten, met nog één competitieronde te gaan.

Uitstraling

Manchester United had zaterdag na de pijnlijke uitschakeling door AC Milan in de halve finales van de Champions League (0-3) iets goed te maken bij de stadgenoot.

De derby verliep voor 47.000 toeschouwers in een hoog tempo, maar bood weinig goed voetbal. United was wel de iets betere ploeg.

Na een kopbal van Rio Ferdinand op de lat maakte ploeggenoot Ronaldo opnieuw het verschil voor de koploper.

De beste voetballer in de Engelse competitie dwong een strafschop af, die hij zelf verzilverde. Het was zijn zeventiende treffer dit seizoen in de Premier League en zijn 23e doelpunt in het Engelse seizoen.

Afstand

ManUnited verzuimde nadien meer afstand te nemen, waardoor City in de gelijkmaker bleef geloven. In de 81e minuut kreeg Vassell de mooiste kans op 1-1.

Zijn rechtdoor geschoten strafschop keerde Van der Sar met zijn benen waarna hij de held van de Mancunians was.