LEIPZIG - Het Nederlandse mannenteam verloor donderdag zijn derde wedstrijd bij het WK zaalhockey in Leipzig. Door de 5-3 nederlaag tegen Frankrijk is het keuzeteam van bondscoach Joost Bellaart vrijwel kansloos voor een halvefinaleplaats.

Oranje speelde een goede eerste helft, waarin het een 2-1 voorsprong nam. In de tweede helft trok Frankrijk het initiatief naar zich toe. Vooral de handige spits Soyez was moeilijk af te remmen.

De hockeyvrouwen maken wel indruk in de zaal. Het team van bondscoach Eric Verboom speelt energiek en tikt de bal op het kleine veld goed rond. De zeges woensdag op Rusland (5-1) en Litouwen (6-3) kregen donderdag een vervolg met winst op Zuid-Afrika (7-0).

Janneke Schopman maakte vier van de zeven doelpunten, waarvan twee uit een strafcorner. Oranje deelt de eerste plaats in poule B met Frankrijk, maar heeft een beter doelsaldo. Vrijdag spelen de twee landen tegen elkaar.

Het mannenteam moest winnen van Frankrijk om zicht te houden op een halvefinaleplaats. De ploeg speelde een goede eerste helft, waarin het een 2-1 voorsprong nam. In de tweede helft trok Frankrijk het initiatief naar zich toe.

Vooral de handige spits Soyez was moeilijk af te remmen. Nederland kwam weliswaar 3-2 voor, maar in de laatste vijf minuten sloeg de opponent toe: 3-5. De Franse doelman stopte in dat tweede wedstrijddeel ook nog twee strafballen van Nederland (Van Wijk en Gassner).

Polen, dat woensdag te sterk was voor Nederland (4-2), boekte donderdag een verrassend grote zege op Australië: 8-3. Het Poolse team heeft de leiding in poule B.