ARNHEM - Tjerk Bogtstra schuwt de risico's niet. Als bondscoach van het Daviscupteam kwam hij regelmatig met een verrassing op de proppen. Ook voor het duel met de Zwitsers deed hij een opvallende keuze. Hij posteerde Martin Verkerk voorlopig naast Paul Haarhuis in het dubbel. Sjeng Schalken opent de wedstrijd vrijdag tegen Michel Kratochvil. Raemon Sluiter speelt in de tweede partij tegen Roger Federer.

Bogtstra wilde er dit keer nog wel een extra nachtje over slapen. Normaal lichtte hij zijn team donderdagavond over de opstelling in. De tennissers moesten tot vlak voor de loting wachten. "Ik had toch de behoefte er wat langer over na te denken, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Schalken

De positie van Schalken als kopman stond voor Bogtstra direct vast. Hoewel de Limburger woensdag liet weten zich niet helemaal lekker te voelen op de trage baan, heeft de coach 100 procent vertrouwen in hem. "Sjeng is voor een zekerheidje. Hij werd wat onzeker door het servicegeweld van Verkerk en Sluiter, maar hij heeft laten weten dat hij er klaar voor is."

Verkerk

Het optreden van Verkerk in Milaan bracht Bogtstra in een lastig parket. Toch besloot hij de man in vorm voor de eerste singles te passeren. De Tilburger denkt dat Sluiter met zijn spel van achter uit meer mogelijkheden heeft tegen Federer. Bovendien wogen de prestaties van de Rotterdammer, die dankzij Bogtstra in 2001 uitgroeide tot Daviscupheld, in het verleden zwaar mee.

Dubbel

Na wat gefilosofeer kwam Bogtstra met het verrassende idee de kwaliteiten van Verkerk in het dubbel te benutten. Bovendien geeft het Schalken meer rust. De Limburger, die in Milaan wel met Haarhuis dubbelde, heeft al vaker laten blijken dat hij drie wedstrijden te veel vindt. De bondscoach heeft zondag een fitte Schalken tot zijn beschikking.

Service

Haarhuis en Verkerk hebben echter nog nooit met elkaar gespeeld. Bogtstra verwacht dat de twee zich snel zullen aanpassen. "Verkerk staat de laatste tijd erg goed te dubbelen. Ook op de training maakte hij aan de zijde van Sluiter een sterke indruk. Bovendien kan zijn service een hoop punten opleveren."

Ook Verkerk, die in Milaan een koppel vormde met Richard Krajicek, kijkt met vertrouwen uit naar zijn optreden. De inwoner van Alphen aan den Rijn, die vorig jaar tegen Finland zijn Daviscupdebuut maakte, heeft zich voorgenomen goed naar Haarhuis te luisteren. "Natuurlijk had ik het liefst een enkelpartij gespeeld, maar ik ben vooral blij dat ik een kans krijg."

Federer

Haarhuis en Verkerk moeten het op papier opnemen tegen Federer en George Bastl. Marc Rosset heeft als playing captain echter de plaats ingenomen van Yves Allegro. Bogtstra rekent erop dat hij zaterdag aan de zijde van Federer zal spelen.

Bogtstra sluit niet uit dat Verkerk zondag zijn opwachting zal maken. Michel Kratochvil, de tweede man van Zwitserland, is na vier nederlagen niet bepaald de favoriete tegenstander van Sluiter. Ook tegen Federer heeft de Rotterdammer geen goede papieren. Bij zijn eerste kennismaking vier jaar geleden Heilbronn werd hij door de toen nog onbekende Zwitser met duidelijke cijfers van de baan geslagen. "Voor het ik wist stond ik weer op Heilbronn centraal."

De laatste confrontatie met de nummer zes van de wereld was in 2001 in Rosmalen. Toen ging hij er drie sets af. Toch ziet Sluiter kansen. "Zijn slagen hebben niet veel mankementen, maar vooral mentaal zitten er toch gaatjes in."