LOS ANGELES - De Amerikaanse atlete Marion Jones heeft gebroken met de omstreden Canadese coach Charlie Francis. De Los Angeles Times heeft dit gemeld in de krant van donderdag. De drievoudig olympisch kampioene was onder druk gezet door sponsor Nike, collega-atleten en de de wereldatletiekfederatie IAAF.

Charlie Francis kreeg in Canada een levenslange schorsing na de geruchtmakende dopingaffaire rond Ben Johnson, de olympisch kampioen van 1988 op de 100 meter. Johnson was zwaar gedrogeerd met anabole steroïden onder verantwoordelijkheid van Francis. Johnson raakte zijn medaille kwijt en kreeg een schorsing.

Marion Jones is een van de beste atletes ter wereld. Zij blinkt uit op de 100 en 200 meter alsmede in verspringen. De laatste vijf jaar heeft zij haar persoonlijke records niet meer verbeterd. Enkele maanden geleden brak zij met trainer/coach Trevor Graham en ging werken met de Canadees Derek Hansen die haar introduceerde bij Charlie Francis. Hem is niet verboden met sporters van andere nationaliteit dan de Canadese te werken.

Jones zei in de Los Angeles Times: "Ik draag verantwoordelijkheid voor de sport, maar ik ben ook verantwoordelijk voor mijzelf. Ik vind dat ik mij moet verbeteren op technisch vlak. Francis heeft in de twee maanden van onze samenwerking nooit versterkende middelen ter sprake gebracht. Onze gesprekken gingen puur over de techniek. Ik heb de afgelopen twee maanden meer geleerd dan in de drie, vier voorgaande jaren."

Imago

De samenwerking tussen Jones en Francis zette de gemoederen in de atletiekwereld in beweging. Lamine Diack, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF zei dat dit slecht was voor haar imago en ook voor het imago van de atletiek."

Doping

Collega-atleten spraken de schande dat de nummer één atlete van de wereld een met zware doping geassocieerde coach in dienst had genomen. Organisatoren van de Golden League Meetings overwogen haar geen uitnodiging meer te sturen. Kleding- en schoeiselfabrikant Nike die haar voor 800.000 dollar per jaar op de loonlijst heeft staan, sommeerde haar de samenwerking met Francis te verbreken.

Zo niet dan zou een grote reclamecampagne richting de Olympische Spelen van Athene 2004 niet doorgaan. Jones verklaarde dat er geen commerciële motieven achter de breuk met Francis zat.