AMSTERDAM - Als Ajax zondag de KNVB beker wint, volgt een dag later om 19.00 uur een huldiging op het Museumplein. De Amsterdammers nemen het in de Rotterdamse Kuip op tegen AZ.

Vorige week maakte de gemeente Amsterdam al bekend dat een bekerwinst van Ajax niet gevierd zou worden op het Leidseplein, waar in eerdere jaren rellen ontstonden bij huldigingen. Daarbij gingen driehonderd supporters met elkaar op de vuist, keerden ze zich tegen de politie, richtten vernielingen aan en gooiden met baksteken en bierflesjes.

De mobiele eenheid moest het plein met waterkanonnen ontruimen. De politie arresteerde 44 personen. De meeste ondernemers aan het plein zouden een nieuw feestje om die reden niet zien zitten.

Bij een huldiging komt op het Museumplein voor het Rijksmuseum een 18 meter breed podium te staan voor de ploeg van trainer Henk ten Cate. Op het Leidseplein stonden de Ajax-spelers op het bordes van de Stadsschouwburg.

Ajax en AZ kenden een dramatisch weekeinde, waarin de landstitel werd verspeeld aan PSV. Vorig jaar won Ajax de beker door in de finale PSV met 2-1 te verslaan. Ajax heeft met zestien nationale bekerzeges de beste erelijst. De Alkmaarders wonnen de cup drie keer.