ROTTERDAM - Erwin Koeman is opgestapt als trainer van Feyenoord. Dat heeft hij donderdag tijdens een persconferentie in De Kuip bekendgemaakt.


Koeman kreeg dit seizoen veel steun van het Legioen

Bekijk video

Koeman slaagde er met Feyenoord niet in de play-offs om een plaats in de Champions League te bereiken. Wel kunnen de Rotterdammers via een tweede play-offserie deelname aan het toernooi om de UEFA-Beker afdwingen. Eerste tegenstander in die competitie is FC Groningen.

De assistent-trainers John Metgod en Henk Duut nemen bij Feyenoord voorlopig de taken van de donderdag opgestapte hoofdcoach Erwin Koeman over. Het is nog onduidelijk hoe lang het duo de eindverantwoording over de A-selectie in De Kuip draagt.

Groningen

Feyenoord speelt komende week in de tweede play-offserie twee keer tegen FC Groningen, met als mogelijke beloning het laatste ticket voor het UEFA-bekertoernooi. "We hebben nog wel degelijk veel te winnen dit seizoen. Europees voetbal is voor het nieuwe Feyenoord heel belangrijk", liet technisch manager Peter Bosz weten.

Hij wilde donderdag niet ingaan op mogelijke namen voor de vacante trainerspositie bij Feyenoord (Co Adriaanse, Bert van Marwijk, Willem van Hanegem, Mario Been?). "We hebben te maken met diverse scenario's, op de korte en op de langere termijn. Het zou kunnen dat Metgod en Duut het seizoen afmaken, maar de kans op een interim-trainer is eveneens aanwezig. Die laatste persoon hoeft dan ook weer niet de nieuwe man te zijn met wie we het komende seizoen als hoofdcoach willen ingaan."

Emotioneel moment

Koeman sprak donderdag in De Kuip bij zijn 'vrijwillige' afscheid van Feyenoord van een emotioneel moment. "Ik ben er trots op dat ik twee jaar trainer van deze club ben geweest. Ik heb mijn ziel en zaligheid in Feyenoord gestoken. Ik ben een ervaring rijker en een illusie armer. Maar ik ben door de voordeur gekomen en ga weer door de voordeur weg. Daar hecht ik waarde aan", keek de oud-international terug op zijn periode in de Maasstad.

"Mijn gevoel geeft aan dat ik niet meer voor honderd procent gemotiveerd ben om deze ploeg te begeleiden naar de play-offs, die heel belangrijk zijn voor Feyenoord", verklaarde de oefenmeester zijn ontslag.

De positie van Koeman stond bij Feyenoord al enige tijd ter discussie. De Rotterdamse ploeg haalde uit de laatste vier duels slechts één punt. De wedstrijden tegen FC Groningen (0-4), Heracles Almelo (1-4) en SC Heerenveen (5-1) leverden zware nederlagen op. De thuiswedstrijd tegen NEC eindigde in een schamel gelijkspel (1-1).

Afkoopsom

Het ontslag van Erwin Koeman kost Feyenoord vrijwel niets. De trainer stapte donderdag in De Kuip zelf op, ondanks een contract tot medio 2009. Daardoor hoeft de Rotterdamse club hem geen flinke afkoopsom te betalen.

"We beëindigen het doorlopende contract van Erwin Koeman op 30 juni", liet financieel directeur Onno Jacobs weten. "Of ons dat veel kost? Want denk je zelf? Natuurlijk niet. We betalen hem tot 30 juni, daarna niet meer."

Twijfel

Na de ontluisterende verliespartij op 15 april in Almelo twijfelde Koeman al openlijk aan zijn toekomst bij Feyenoord. De clubleiding stelde zich echter vierkant op achter de oud-international en bleef dat tot op de dag van vandaag ook doen.

Dat uitgesproken vertrouwen was voor Koeman een belangrijke reden om na het fiasco bij Heracles alsnog door te gaan, ook al omdat hij vanuit de (verdeelde) spelersgroep geen negatieve geluiden vernam over zijn functioneren en/of over zijn tactische aanpak.

Laagste klassering

Door de pijnlijke afstraffing afgelopen zondag in Heerenveen eindigde Feyenoord op de zevende plaats in de eredivisie, de laagste klassering sinds 1991. De Rotterdamse ploeg moet in de tweede play-offserie alsnog plaatsing voor het UEFA-bekertoernooi zien af te dwingen. FC Groningen fungeert als tegenstander, de ploeg waarvan Feyenoord dit seizoen al twee keer dik verloor (0-3 en 0-4).

Koeman hield zondag na de zoveelste deceptie in dit rampzalige seizoen de moed erin. "Maar Feyenoord moet komende zomer wel helemaal opnieuw beginnen. Of ik daar nog bij ben? Dat is nog steeds de intentie, ja", liet hij in Heerenveen weten.