MILAAN - Liverpool krijgt in de finale van de Champions League een buitenlandse tegenstander. Manchester United werd woensdag in de tweede halve finale tegen AC Milan volledig overklast, 3-0. De Engelsen waren met een kleine voorsprong (3-2) aan het duel begonnen.

Binnen een half uur hadden de Italianen hun tegenstander met voetbal uit de hoge school in een vrijwel kansloze positie gespeeld. Al na 11 minuten scoorde Kaka de 1-0, nadat Clarence Seedorf de bal prachtig met het hoofd had klaargelegd. Met een strak schot zorgde de Nederlander na precies een half uur voor nummer twee.

Zelden moet Edwin van der Sar in het doel van ManU zoveel onzekerheid voor zich hebben gezien. De Engelse verdedigers, nog zonder de niet geheel fitte Ferdinand, hadden geen enkele greep op hun beweeglijke, voortdurend van positie wisselende tegenstanders. De koploper van de Premier League stond er bij en keek er naar.

Athene

Milan kan zich op gaan maken voor de tweede confrontatie met Liverpool binnen enkele jaren in de eindstrijd, die deze keer in Athene plaatsvindt. In 2005 gingen de Italianen in Istanbul sensationeel onderuit, na halverwege met 3-0 te hebben voor gestaan. Uiteindelijk wonnen de Engelsen na strafschoppen. De 'replay' vind nu op 23 mei plaats.

Liverpool had zich een dag eerder voor de eindstrijd geplaatst door na strafschoppen te winnen van Chelsea. De Nederlandse spits Dirk Kuijt zorgde daar voor de beslissende score.

Strafschoppen

De laatste keer dat Milan het toernooi won was in 2003. Uitgerekend op Old Trafford, de thuishaven van Manchester United, versloeg het na strafschoppen de landgenoten van Juventus.

Milan was al zes keer de sterkste in de Champions League dan wel de voorganger, de Europa Cup I. Tien keer was de club finalist. Uitblinker Seedorf won de trofee al drie keer. Met Ajax, Real Madrid en AC Milan.

Bevrijding

Voor Milan kwam het succes in San Siro als een bevrijding. Wegens een aandeel in het omkoopschandaal in het Italiaans voetbal stond deelneming van de club dit seizoen aan internationaal spel lange tijd op de tocht. Bovendien moest het met een flink aantal punten in de min aan de competitie in de Serie A beginnen. Inmiddels staat het daarin derde.

Pas na de hervatting keerde er wat overtuiging terug in het elftal van de Engelsen. Kleine mogelijkheden waren er voor Fletcher en Rooney. Het gebeurde onder meer omdat er voor Milan weinig aanleiding meer was massaal voor het offensief te kiezen. Ze konden het zich veroorloven achterover te leunen. Dat deden ze dan ook.

Risico's

ManU restte weinig anders dan meer risico's te gaan nemen. Met Saha bracht Sir Alex Ferguson zelfs een extra aanvaller. Als wel vaker viel het doelpunt aan de andere kant. Uit een counter van Milan zorgde invaller Gilardino voor de definitieve beslissing, 3-0.

Volgens Carlo Ancelotti, de coach van Milan, was de zege van zijn partij volkomen terecht. "We hebben perfect gespeeld, het kon niet beter. Met name in de eerste helft waren we superieur.

Manchester United is bepaald niet de eerste de beste tegenstander. In de eerste ontmoeting in Engeland waren we al heel dicht bij de zege. Dat gaf ons de kracht vandaag met volle overtuiging voluit op de aanval te spelen."

Emoties

Volgens Clarence Seedorf liepen de emoties bij AC Milan hoog op. Hij noemde dat logisch. "We zijn van heel ver gekomen.", zei de Nederlander na afloop bij NOS Studio Sport.

Aan het begin van het seizoen waren de problemen groot. Seedorf: "Als gevolg van het corruptieschandaal begonnen met de Serie A met acht strafpunten. Daarnaast hebben we tien belangrijke spelers door blessures enkele maanden moeten missen. Pas in december, januari zijn we weer goed aan het werk gegaan. Eerder kon gewoon niet."

Historisch

Hoewel Milan vaker in de finale van de Champions League stond, sprak Seedorf van een historische prestatie. "Nooit eerder zijn de omstandigheden zo zwaar geweest. Heel diep zijn we moeten gaan om hier te komen.

Dat geeft veel voldoening. Vandaag hebben we fantastisch gespeeld. Agressief, gemotiveerd en met de doelpunten op de juiste momenten."

Beste spelers

Onmiskenbaar groeide Seedorf uit tot één van de beste spelers van het veld. Hij bereidde de eerste treffer, van Kaka, voor en scoorde de tweede.

Zelf legde hij naderhand de nadruk op de prestatie van het team. Maar na enig aandringen: "Ja, ik heb goed gespeeld. Ik mag tevreden zijn."